Apple werkt aan concurrent voor ChatGPT en Bard, maar weet niet wat ermee te doen

Apple werkt op dit moment aan een tool voor artificiële intelligentie (AI) die de concurrentie moet kunnen aangaan met ChatGPT van OpenAI en Bard van Google. Het bedrijf lijkt wel nog geen strategie te hebben over hoe het die tool op zijn klanten wil loslaten.

Waarom is dit belangrijk?

Na het enorme succes van ChatGPT van OpenAI hebben alle grote techbedrijven zich op AI-tools gesmeten. Googles moederbedrijf Alphabet lanceerde zo zijn AI-bot Bard, die sinds kort ook in ons land toegankelijk is. Deze week volgden dan Meta en Microsoft, die samen Llama 2 hebben ontwikkeld. Het mag dan ook niet verbazen dat ook Apple op de AI-trein wil springen.

In het nieuws: De website Bloomberg komt met het nieuws over de AI-plannen van Apple. Het bedrijf zou werken aan een basismodel – ofwel LLM-framework (Large Language Model) – dat de naam Ajax kreeg en een chatbot die door de ingenieurs Apple GPT genoemd wordt. Er werken op dit moment verschillende teams ontwikkelaars bij Apple aan dat project.

De details:

  • Apple verbood kort na de opkomst van ChatGPT als een van de enige techbedrijven zijn medewerkers om daarvan gebruik te maken. Op dat moment zou het bedrijf begonnen zijn met het ontwikkelen van een eigen machine learning-tool met de naam Ajax.
  • Ajax is uiteraard niet de eerste keer dat Apple zich waagt aan artificiële intelligentie. Ook Siri wordt namelijk door AI aangedreven. Deze slimme assistent staat qua mogelijkheden wel heel ver af van concurrerende AI-modellen op de markt.
  • Recent liet Apple-CEO Tim Cook weken dat het bedrijf de ontwikkelingen op het vlak van AI “van dichtbij volgt”. Op hetzelfde moment waarschuwde hij ook voor mogelijke problemen die AI met zich meebrengt. Hij zei toen dat technologiebedrijven voorzichtig moeten zijn met het uitrollen van zo’n producten.
Meer
Lees meer...