Apple-baas Tim Cook vindt coderen belangrijker dan Engels leren: “moet verplicht worden in elke school”

Apple-baas Tim Cook vindt coderen belangrijker dan Engels leren: “moet verplicht worden in elke school”

Tim Cook, CEO van Apple, is in Frankrijk voor een meeting met de Franse president Macron, maar na die afspraak maakte hij ook tijd vrij voor wat interviews. En in een interview met het Franse Konbini heeft hij gezegd dat hij het belangrijker vindt om te leren coderen dan om Engels als tweede taal te leren. “Coderen zou een verplicht vak moeten zijn in elke school”, stelt hij.

Maandag had Apple-CEO Tim Cook, die vorige maand nog de nieuwe iPhone 8 en iPhone X voorstelde, een meeting met de Franse president Emmanuel Macron. Macron had opgeroepen aan bedrijven zoals Apple om meer belastingen te betalen in Europa, wat hij met Cooke wou overleggen. Cooke bleef ook na dat gesprek nog even in Frankrijk en hij maakte ook tijd voor een aantal interviews. Zo zat hij samen met het Franse Konbini en had hij het over Apple en Franse apps, maar vooral ook over coderen.

“Creativiteit zit in ons DNA”

“Als ik een tienjarige scholier was hier in Frankrijk, zou ik een cursus coderen belangrijker vinden dan lessen Engels”, zei hij. “Ik zeg uiteraard niet dat je geen Engels moet leren. Maar ik denk dat het duidelijk is wat ik bedoel: coderen is een taal waarmee je zeven miljard mensen op deze wereld kan bereiken.” Hij ging zelfs nog wat verder door te zeggen dat hij vindt dat “coderen een verplicht vak moet zijn in elke school over heel de wereld”.

Coderen wordt volgens Cook te vaak in het stereotype hokje van de computerwetenschappen geduwd. “Coderen is een taal die iedereen nodig heeft. Het is niet exclusief voor computerwetenschappers, het is voor iedereen bedoeld”, duidt hij. Hij stelt dan ook dat het coderen geen doel op zich is. “Creativiteit is het doel. Coderen is daar enkel een cruciaal hulpmiddel voor”, zo zegt de Apple-CEO. “Creativiteit is het belangrijkst, het coderen hoort eerder op de achtergrond. Maar het zit ‘m net in de combinatie van de twee, dat kan leiden tot unieke realisaties.”

Hij zegt dan ook dat creativiteit altijd aan de basis ligt bij Apple. “Al van bij de eerste Mac bestonden de teams uit muzikanten en artiesten die ook ingenieurs en computerwetenschappers waren”, legt hij uit. “Creativiteit zit dus diep in ons DNA.”

Gesponsorde artikelen