Apple verwijdert app na kritiek van Chinese overheid

Mac Pro Apple CEO Tim Cook
GettyImages

Het Amerikaanse techbedrijf Apple krijgt de laatste tijd veel kritiek. Nu doet het techbedrijf daar een schepje bovenop. Apple verwijderde namelijk twee apps uit de App Store die gebruikt werden door demonstranten in Hongkong. Dat kwam omdat China kritiek had op de apps.

Apple rolt van het ene drama in het andere. Laatst kwam nog aan het licht dat het bedrijf eigen apps voortrekt op apps van derden. Nu verwijderde het techbedrijf twee apps uit de App Store omdat de demonstranten in Hongkong die veel gebruikten.

Verwijderd uit de App Store

Via de app konden demonstranten in Hongkong de locatie van de oproerpolitie in de gaten houden. Die applicatie kreeg de naam HKmap.live. Vorige week verwijderde Apple die uit de App Store, maar na een paar dagen was die applicatie opnieuw beschikbaar.

Volgens Apple zou de app gebruikt worden door de demonstranten om de politie aan te vallen. Daarom is die nu opnieuw verwijderd. Ook de Chinese staatsmedia hadden grote kritiek op de app.

Het Amerikaanse techbedrijf deed al verschillende toegevingen in het voordeel van China. Zo haalde het bedrijf verschillende VPN-apps uit de Chinese App Store. Daarnaast was ook sommige muziek uit Hongkong niet beschikbaar op Apple Music. De Taiwanese vlag tussen het emoji-toetsenbord is ook niet langer beschikbaar voor gebruikers in Hongkong en Macau. Dat komt eveneens na kritiek van China.

Maar waarom danst Apple zo naar de pijpen van China? Dat komt omdat het bedrijf grote belangen heeft in dat land. Het is namelijk de grootste groeimarkt voor Apple. Daarnaast maakt het land de meeste producten van het techbedrijf. Dat is de reden waarom Apple op de meeste censuurmaatregelen ingaat.

Prostesten Hongkong

In Hongkong ging het er de laatste maanden al zeer onstuimig aantoe. Dat komt omdat China een uitleveringswet voorstelde waardoor inwoners van Hongkong terecht kunnen staan in China. De betogers zijn tegen de inmenging van het land. Die nieuwe wet is ondertussen wel al ingetrokken.

Gesponsorde artikelen