Apple gaat iCloud strenger beschermen, maar neemt schuld voor diefstal van naaktfoto’s niet op zich

Apple gaat iCloud strenger beschermen, maar neemt schuld voor diefstal van naaktfoto’s niet op zich

Apple is na de diefstal van naaktfoto’s van celebs van plan om iCloud strenger te gaan beschermen. Maar CEO Tim Cook ontkent wel dat de beelden gelekt zijn door een lakse houding van het bedrijf tegenover de beveiliging van de cloud.

Het is de eerste keer dat Cook reageert sinds naaktfoto’s van tientallen celebs door hackers uit hun persoonlijke bestanden zijn geplukt. De hackers zijn erin geslaagd om veiligheidsvragen over hun paswoorden correct te beantwoorden of via phishing hun gegevens te ontvreemden. Geen enkele van de paswoorden zou rechtstreeks van de servers van Apple gestolen zijn, aldus Cook.

Om dit soort incidenten in de kiem te smoren, gaat Apple nog strenger omspringen met je gegevens. Nu al krijg je een bericht per e-mail wanneer iemand je paswoord probeert te veranderen of wanneer er voor de eerste keer met een nieuw, onbekend apparaat wordt ingelogd. Vanaf nu zullen er ook meldingen als push worden verstuurd, zodat je de kans krijgt om onmiddellijk in te grijpen en opnieuw de controle over je eigen account te krijgen. Apple kreeg veel kritiek omdat het te eenvoudig is om een veiligheidsvraag te beantwoorden. Vooral bij celebs kan een buitenstaander daar al iets gemakkelijker in slagen.

Two-factor authentication

Ook zal Apple het principe van “two-factor authentication” gaan doordrukken. Daarbij volstaat het voor hackers niet om je paswoord te ontdekken. Er zal ook een code nodig zijn die gebruikers krijgen wanneer ze voor het eerst inloggen. Dat systeem bestaat al voor iTunes en zal dus ook voor iCloud worden uitgebreid. Nu maken de meeste klanten er nog geen gebruik van, dus Apple gaat het concept sterker aanmoedigen. Met dit principe zouden de foto’s van de celebs nooit in handen van hackers gevallen zijn.

Maar volgens Cook moet er meer gebeuren dan technische aanpassingen. Apple had namelijk meer kunnen doen om mensen bewust te maken van het feit dat hackers op de loer liggen. Daarom moeten ze hun paswoorden sterker en veiliger maken.

(Bron: The Wallstreet Journal)

Gesponsorde artikelen