Apple gaat iPhone 12 update geven na verbod in Frankrijk door te hoge straling

De iPhone 12 zal dan toch te koop blijven in Frankrijk. Apple heeft namelijk aangekondigd dat het een software-update zal uitbrengen nadat er opschudding was over te hoge stralingswaarden van dat toestel. Na Frankrijk overwogen andere Europese landen, waaronder België, namelijk ook om de iPhone 12 uit de handel te halen.

Wat ging eraan vooraf?

  • Het ANFR, het Franse agentschap dat radiofrequenties controleert, liet eerder deze week weten dat het Apple heeft opgedragen de iPhone 12 vanaf dinsdag 12 september van de Franse markt te halen. Reden daarvoor is het feit dat het model de limiet overschrijdt voor toegelaten elektromagnetische absorptie door het lichaam. Die waarde staat bekend als de SAR-waarde.
  • De Europese norm voor SAR-waarde laat 4 watt per kilogram toe. Volgens labotesten zou die waarde bij de iPhone 12 echter op 5,74 watt per kilogram liggen als dat toestel in de hand wordt gehouden of in je broekzak zit.
  • Apple moest van de ANFR binnen de kortste keren met een oplossing komen om de reeds verkochte iPhone 12’s aan te passen. Als dat niet mogelijk is, zou Apple die moeten terugroepen. 
  • De beslissing van Frankrijk zorgde ervoor dat andere Europese lidstaten, zoals België, Duitsland en Italië, ook overwogen om de iPhone uit de handel te halen.

Wat gaat Apple nu doen?

  • “We gaan een software-update uitgeven voor gebruikers in Frankrijk om tegemoet te komen aan het protocol dat door de Franse toezichthouders wordt gebruikt”, laat Apple weten in een verklaring. Het bedrijf laat wel weten dat de hoge waardes er enkel komen door de specifieke manier van testen van het ANFR. Volgens hen is er geen stralingsprobleem bij de iPhone 12.
  • Het ANFR zal na die update de iPhone 12 opnieuw testen om te zien op het toestel dan wel voldoet aan de Europese norm die in Frankrijk wordt gevolgd. Dat laat Jean-Noël Barrot, de Franse onderminister van Digitale Zaken, weten aan de Financial Times.
  • Het is voorlopig nog niet duidelijk of ook toestellen buiten Frankrijk die specifieke update zullen krijgen.
Meer
Lees meer...