Apple maakt Android met de grond gelijk, en neemt dan alle functies over

Apple maakt Android met de grond gelijk, en neemt dan alle functies over

Apple-topman Tim Cook had gisteren tijdens de grote Developers Conference geen goed woord over voor Android, het mobiele besturingssysteem van concurrent Google. Meer zelfs, het werd met de grond gelijk gemaakt … om vervolgens nieuwe functies voor het eigen iOS aan te kondigen die verdacht veel op Android-features lijken. 

Tim Cook ging zwaar tekeer tegen Android. Misschien omdat hij wel eens de kritiek krijgt niet Steve Jobs te zijn. Jobs zei ooit een “thermonucleaire oorlog” tegen het besturingssysteem van Google te willen beginnen, omdat de concurrenten uit Mountain View hun systeem te fel op Apples software zouden hebben gebaseerd. Daar zat enkele jaren geleden misschien een grond van waarheid in, maar beide systemen zijn toch in een compleet andere richting geëvolueerd. Al kondigde Apple gisteren een pak nieuwe functies aan, die eigenlijk al jaren gemeengoed in Android zijn. Maar begrijp ons niet verkeerd: we zijn enorm blij met die nieuwigheden.

Widgets

Misschien wel het grootste verschil tussen Android en iOS is altijd de aanwezigheid van widgets geweest. Kleine uitbreidingen van apps die je op je homescreen kan plaatsen en die informatie weergeven zonder je de app in kwestie ook moet openen. In iOS8 introduceert Apple nu ook widgets, al zal je ze nog steeds niet op je homescreen kunnen plaatsen. Ontwikkelaars zullen hun apps wel kunnen aanpassen zodat widgets op het notificatiescherm mogelijk zijn.

Toetsenbord

Het toetsenbord in iOS gaat ook woorden voorspellen die nog niet helemaal afgemaakt zijn. Iets wat andere smartphones eigenlijk al een poosje hebben. Apple zegt dat het toetsenbord leert van de gebruiker en zelfs andere suggesties kan geven bij verschillende contacten. Daarnaast zal je ook eindelijk zelf kunnen kiezen welk toetsenbord je wenst te gebruiken, net zoals op Android.

Universeel zoeken

Spotlight was al een krachtige zoekfunctie voor data op het toestel zelf, maar nu mag je er ook het wereldwijde web mee verkennen. Goede verbetering, al komen ze daar wel later mee dan de concurrentie.

Berichten

iMessage, de berichtendienst, krijgt ook een update. Het is voortaan mogelijk groepsgesprekken een naam te geven en mensen toe te voegen of te verwijderen als het gesprek al gestart is. Bovendien kan een groepsgesprek op stil worden gezet. Gebruikers van Whatsapp vallen hier niet echt van achterover. Ook Jan Koum, topman van berichtendienst Whatsapp, herkende blijkbaar enkele nieuwe functies van Apple berichtenapp:

Foto’s uploaden

Door de foto-app in iOS 8 te integreren met iCloud worden foto’s automatisch gedeeld met alle aangesloten iOS-apparaten. Zo zal je nooit nog foto’s te snel verwijderen voor je ze ergens anders hebt opgeslagen. Leuke functie, maar in feite exact wat Android-gebruikers al jaren kunnen doen met Google Drive/Google+. Bovendien heb je bij Google in tegenstelling tot bij Apple onbeperkt ruimte voor foto’s.

Delen

Toen Apple ‘Extensions’ voor iOS8 aankondigde, ging het dak eraf in het Moscone Center in San Francisco. Met die extensions zullen de verschillende iOS-apps met elkaar kunnen communiceren, om allerlei informatie te delen. Je kan bijvoorbeeld een foto openen met de traditionele foto-app, om die dan vervolgens door te sturen naar een bewerkingsprogramma. Uiteraard een geweldige functie … die Android al jaren heeft. Terwijl bij Apple ontwikkelaars dat voor iOS handmatig zullen moeten inbouwen, zit het standaard in Android. Om het op z’n Apples te zeggen: It just works.

Altijd luisterend

Het is nu mogelijk om Siri, je persoonlijk assistent, te activeren door gewoon “Hey, Siri” te zeggen. Je moet het toestel daarvoor niet eerst manueel activeren, maar de microfoon registreert die woorden nu altijd. Leuke gimmick, die in feite door Google werd geïntroduceerd op de Moto X.

Zowel Android als iOS (en voor de volledigheid ook Windows Phone) zijn geweldige systemen. We willen hier zeker geen discussie over ‘wat is beter’ beginnen. Uiteindelijk gaat het er gewoon om wat elke individuele gebruiker het beste vindt.

Gesponsorde artikelen