Apple neemt Facebook-klokkenluider in dienst om te laten zien hoe belangrijk ze privacy vinden

Apple neemt Facebook-klokkenluider in dienst om te laten zien hoe belangrijk ze privacy vinden

Dat Facebook problemen heeft met privacy is al langer geweten. Nu neemt Apple een Facebook-klokkenluider in dienst.

Apple heeft privacy-voorvechter Sandy Parakilas in dienst genomen. Hij was een tijdlang bij Facebook in dienst. Zijn taak bestond eruit om te waken over het privacybeleid van apps op Facebook. In oktober 2012 verliet hij Mark Zuckerberg en zijn ploeg.

In die tijd werd de technologie uitgerold, waardoor de schandalen bij Facebook en Cambridge Analytics uiteindelijk uitkwamen. Hij waarschuwde de top, maar hij kreeg geen gehoor. Dat meldt de Amerikaanse krant The Financial Times. Nu zijn we zes jaar later.

(Zuckerberg zei onlangs dat hij Facebook wil repareren, maar daar hebben we grote vraagtekens bij.)

Strategische zet Apple

Parakilas gaat aan de slag in het privacyteam van Cupertino. Hij wordt productmanager en is verantwoordelijk voor de privacy van de gebruikers, al vanaf het begin van de ontwikkeling van nieuwe producten. Het is zijn doel om ervoor te zorgen dat er zo weinig mogelijk data wordt verzameld.

Apple heeft Parakilas duidelijk niet enkel aangenomen voor zijn talenten, maar ook om duidelijk te maken hoe hoog ze privacy in het vaandel dragen. Apple profileert zichzelf op die manier en wijst concurrenten, die het slechter doen op het vlak van privacy, met de vinger.

(Zelfs Apple-CEO Tim Cook pleit nu voor overheidsregulering voor databescherming.)

Klokkenluider van eerste uur

Je kan heus wel zeggen dat Parakilas een klokkenluider was bij Apple. Hij hielp de Britse parlementscommissie vorig jaar bij het onderzoek naar het dataschandaal rondom Cambridge Analytica. Die documenten verschenen online.

Parakilas verwoordt het zelf zo: “Zuckerberg en co. zijn tussen 2010 en 2014 alle grenzen te buiten gegaan.”

(Rusland probeerde wel degelijk ook deze Amerikaanse verkiezingen te beïnvloeden.)

Gesponsorde artikelen