Apple zet ‘oproep beëindigen’-knop na kritiek opnieuw op originele plaats in nieuwste versie van iOS

Apple heeft een geplande wijziging in iOS 17, de nieuwste versie van zijn mobiele besturingssysteem voor iPhones, ongedaan gemaakt. Het gaat om de rode knop met het telefoontje om gesprekken te beëindigen. Die zou weggehaald worden uit het centrum van het scherm, maar daar kwam veel kritiek op.

Apple stelde op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie Worldwide Developers Conference (WWDC) begin juni het nieuwe mobiele besturingssysteem iOS 17 voor. Die nieuwe versie zal vanaf halverwege september beschikbaar zijn voor de meeste iPhonegebruikers. Bètatesters kunnen iOS 17 echter al enige tijd downloaden en dus ook testen.

Het is daardoor dat er vorige week ineens ophef was ontstaan onder Applegebruikers. Iemand had namelijk een opvallende nieuwigheid opgemerkt. Apple had in de bètaversie van iOS 17 het scherm dat je te zien krijgt als je belt met iemand grondig aangepast. De grootste wijziging daarbij is de locatie van de knop om het gesprek te beëindigen. In iOS 16 staat die knop namelijk centraal onderaan, maar nu was die tijdelijk naar rechtsonderaan verschoven.

‘End’-knop

Op die vreemde keuze kwam online al snel veel kritiek en dat is blijkbaar ook Apple niet ontgaan. In een nieuwe bètaversie staat de rode ‘End’-knop weer centraal onderin. De locatie van de andere knoppen is wel nog steeds deels anders dan in iOS 16. Zo zijn ‘Mute’ en ‘Speaker’ of ‘Audio’ omgewisseld van plaats. Hetzelfde is gebeurd met ‘Keypad’ en ‘FaceTime’. Daarnaast zijn de knop ‘Add’ en ‘Contacts’ samengevoegd. Zo kwam er plaats voor de rode knop tussen de andere knoppen.

Het is nog niet helemaal zeker of die aanpassing ook zal blijven bij de definitieve launch van iOS 17, al lijkt die kans wel zeer groot.

Meer
Lees meer...