Apple pakt privacy aan: nieuwe update moet het ook voor FBI moeilijk maken om iPhone te hacken

Apple pakt privacy aan: nieuwe update moet het ook voor FBI moeilijk maken om iPhone te hacken

Kan de FBI in je iPhone als Apple hen niet helpt? Om te vermijden dat dat kan, zijn ze bij Apple aan het investeren in software die het voor bijvoorbeeld de FBI nog véél moeilijker moet maken om aan je data te kunnen. Daarmee stuurt Apple vooral een boodschap naar z’n gebruikers: hun privacy komt eerst.

Het lijkt een ver-van-je-bed-show voor de meesten onder ons: moeten techbedrijven de privacyregels, die ze opstellen zodat criminelen niet aan je data kunnen, een hack voor die regels hebben voor de overheid zodat die aan je data kunnen? Bij Apple denken ze alvast van niet, volgens TechCrunch zit er in iOS 11.4 een update die ervoor zorgt dat het voor iedereen wat moeilijker wordt om via een omwegje aan de inhoud van je iPhone te komen.

USB Restricted Mode

Wat zou het inhouden? De USB-connectie zou softwarematig worden afgesloten na zeven dagen, tenzij je de telefoon gewoon unlockt met de pincode. Concreet geeft een telefoon die je aansluit op een computer, een signaaltje naar die computer en wederzijds. Dat is ook nodig om in de telefoon te hacken. Apple wil er nu voor zorgen dat, als je iPhone zeven dagen inactief is, dat signaal niet wordt gegeven.

Voor wie z’n iPhone achterlaat als ie op vakantie gaat: zodra je je iPhone normaal unlockt, wordt die connectie opnieuw ingeschakeld. Je merkt er als gewone gebruiker dus helemaal niks van. Maar criminelen, of eender wie die in je telefoon wil raken zonder jouw toestemming, krijgen dus maar zeven dagen om een systeem te vinden om in je iPhone in te breken.

Zelf unlocken = geen probleem

Apple komt natuurlijk niet zomaar met de update aanzetten. In 2015 ontstond een hele hetze toen de FBI aan Apple vroeg om een telefoon te unlocken. Na tien keer de verkeerde code, wist de iPhone namelijk alle data op de telefoon. Apple weigerde om dat te doen voor de FBI, ook toen er een machtsstrijd ontstond.

Je zou natuurlijk de vraag kunnen stellen wat het belangrijkste is: één iPhone (het ging in deze zaak om de iPhone van een schutterskoppel, waarvan de FBI dacht dat ze misschien banden hadden met terreurorganisaties) of de veiligheid van het volk. Maar Apple is bang voor precedenten en dus weigerde het pertinent om mee te werken.

Snel uitrollen

Met de USB Restricted Mode wordt het duidelijk dat Apple nog meer inzet op veiligheid en privacybeleid. De functie zou ook al snel kunnen uitgerold worden. En hoewel het zeker geen perfecte oplossing is, is Restricted Mode tenminste gebruiksvriendelijk. Wij zouden niet verbaasd zijn mocht Android binnenkort met een vergelijkbare functie komen.

Overtuigd? Kopen jullie toch opnieuw een iPhone?

Gesponsorde artikelen