Apple presenteert waterdichte iPhone 7 en 7+ zonder koptelefooningang én megacoole AirPods

Apple presenteert waterdichte iPhone 7 en 7+ zonder koptelefooningang én megacoole AirPods

Apple heeft de iPhone 7 gepresenteerd. Die lijkt erg op z’n voorgangers, maar er zijn toch een aantal interessante veranderingen. Zo is de iPhone waterdicht. En heeft Apple zoals verwacht de traditionele koptelefoonaansluiting overboord gegooid. Maar de show werd gestolen door de AirPods: draadloze, intelligente oortjes.

Voor het eerst maakt Apple een smartphone zonder koptelefoonaansluiting voor 3,5mm-stekkers. De smartphone kan nog wel verbinding maken met Bluetooth-koptelefoons of oordopjes die in de oplaadpoort passen.

Apple noemde het besluit om 3,5-stekkers te dumpen “moedig”, maar het beseft wellicht toch dat het enthousiasme om nu ineens bluetooth-oortjes of speciale, duurdere oortjes met een lightning-jack te kopen, niet echt groot is. En daarom Apple levert bij de nieuwe iPhone standaard een adapter die traditionele koptelefoonstekkers omzet in een Lightning-plug. Mensen met oudere koptelefoons zullen dus wel een dongel moeten gebruiken.

Camera stuff

De iPhone 7 en 7+ hebben nu ook stereo-speakers. De iPhone 7+ krijgt een dubbele camera aan de achterkant, met twee sensoren van 12 megapixel en twee verschillende lenzen: dezelfde groothoeklens als de normale iPhone 7, en een lens die standaard ingezoomd op 2x. Het laat je toe uitstekende foto’s te maken, maar of de grote hoop van de gebruikers daar nu op zat te wachten is maar de vraag.

De camera kan mede dankzij een slim algoritme de foto’s met scherptediepte van professionele camera’s simuleren. Die functie is echter nog niet gereed en wordt later dit jaar uitgerold.

De “gewone” iPhone 7 heeft een iets grotere cameralens, die nog steeds iets uit de achterkant van het toestel steekt. Net als de huidige iPhone 6S heeft ook de iPhone 7 een 12 megapixelcamera.

Zowel de 7 als de 7+ hebben nu optische beeldstabilisering, een functie die eerder alleen in de 6+ zat. Er is ook een slimmere autofocus, en de camera’s zijn onder meer door hun grotere diafragma van f1.8 beter geschikt voor fotografie bij weinig licht. De selfiecamera van beide modellen is nu een 7 megapixel-versie.

Force Touch

De schermgrootte van de iPhone 7 blijft op 4,7 inch, terwijl het grotere 7+-model een schermgrootte van 5,5 inch krijgt. Ook de resolutie van de schermen blijft gelijk: 1334 bij 750 pixels voor de kleinere variant en 1920 bij 1080 pixels voor de grote versie. De schermen hebben wel een groter kleurbereik dan voorgaande iPhones.

De thuisknop heeft nu net als de nieuwste MacBooks Force Touch. Daardoor zijn ze drukgevoelig, en kunnen ze verschillende soorten feedback geven. Daarvoor wordt een nieuw soort trilmotor gebruikt, die ook verschillende soorten trilsignalen kan geven die door app-ontwikkelaars kunnen worden ingesteld.

De nieuwe iPhones zijn beschikbaar in zilver, goud en roségoud maar ook in matzwart en glanzend “jet black”.

Geen 16GB meer

De iPhone 7 en 7 Plus zijn vanaf 16 september beschikbaar in de eerste groep landen, waaronder België. De goedkoopste versie zal nog altijd 659 euro kosten.

Er zijn nog drie varianten: 32GB, 128GB en 256GB. Daarmee heeft Apple na jaren de 16GB-variant geschrapt. Dat gebeurt ook bij de 6s, die niet meer in een 16GB-variant zal worden verkocht. De iPhone SE zal wel in een 16GB-versie verkrijgbaar blijven.

Wél megacool: de AirPods

De échte spannende onthulling was echter die van de draadloze oordopjes, de AirPods. Die zien er hetzelfde uit als de huidige EarPod-koptelefoon, maar de twee dopjes mijn draadloos.

Apple heeft een eigen implementatie van bluetooth gebruikt om die automatisch te kunnen koppelen zodra gebruikers ze uit de doos halen. Via infraroodsensoren detecteert de hardware wanneer gebruikers de AirPods in de oren stoppen.

Je opent het oplaadetui in de buurt van je iPhone en na één keer tikken worden je AirPods meteen geconfigureerd met alle apparaten – inclusief je iPad en Mac – die zijn aangemeld bij je iCloud-account. AirPods zijn altijd direct klaar voor actie. Zodra je wilt luisteren, stop je ze in je oren. AirPods kunnen slim en naadloos schakelen tussen een telefoongesprek op je iPhone en muziek luisteren op je Apple Watch.

Met twee keer tikken op je AirPods krijg je toegang tot Siri. Zo kun je muziek kiezen en afspelen, het volume aanpassen, je batterijstatus checken of een willekeurige andere opdracht geven. Een extra versnellingsmeter in beide AirPods detecteert wanneer je praat. Twee straalvormende microfoons richten zich op het geluid van je stem en filteren achtergrondgeluid weg zodat je goed verstaanbaar bent.

De extreem zuinige Apple W1-chip in de AirPods verbruikt één derde minder energie dan gangbare draadloze chips, waardoor je de AirPods met één batterijlading tot wel 5 uur kunt gebruiken. Met het speciaal ontworpen oplaadetui kunnen de AirPods nog extra worden opgeladen, zodat ze altijd en overal voor je klaarstaan. In totaal levert dit een ongekende luistertijd op van meer dan 24 uur.

De nieuwe door Apple ontworpen draadloze AirPods met doosje met oplader zijn vanaf eind oktober verkrijgbaar voor € 179.

Gesponsorde artikelen