Apple stopt verkoop van iPhone 13 mini, waardoor laatste kleinere iPhone verdwijnt

Fans van kleinere iPhones zijn er binnenkort aan voor de moeite. Na de voorstelling van zijn nieuwe iPhone 15-reeks heeft Apple namelijk besloten om de iPhone 13 mini niet meer te verkopen via de officiële kanalen. Daardoor verdwijnt langzaam de laatste kleinere iPhone van de markt.

In het nieuws: Enkele dagen nadat Apple de iPhone 15 en 15 Pro voorstelde, heeft het een oud model van zijn officiële verkoopskanalen verwijderd. Het gaat om de iPhone 13 mini. Dat toestel is voorlopig wel nog via andere verkoopskanalen te koop.

Wat ging eraan vooraf?

  • Ooit was het scherm van de originele iPhone amper 3,5 inch, maar in de loop der jaren wilden de meeste consumenten liever een steeds groter scherm. Die trend leek even opnieuw te keren toen Apple in 2020 de iPhone 12-serie voorzag van een mini-model met een display van 5,4 inch. De smartphoneproducent deed hetzelfde met de iPhone 13-serie.
  • Bij de lancering van de iPhone 14 in 2022 was er van een mini-versie echter geen sprake meer. In plaats daarvan kwam er een Plus-versie met een display van 6,7 inch. Het kleinste beschikbare model in die serie heeft een display van 6,1 inch. Diezelfde lijn is doorgetrokken bij de iPhone 15.

Wat zijn de gevolgen? Aangezien de iPhone 12 en 13 mini nooit een heel groot verkoopsucces zijn geweest, is het niet onlogisch dat Apple het kleinere model niet terugbrengt. Het bedrijf lijkt dus volledig de kaart te trekken van de Plus-modellen. Die beslissing is ook niet onlogisch omdat er in grotere toestellen sowieso meer ruimte is voor een betere processor, camera en batterij, iets wat de meeste gebruikers vragen.

Maar: Wie echt per se een kleinere iPhone wil, kan wel nog steeds kiezen voor de iPhone SE van de derde generatie uit 2022. Dat toestel heeft een display van 4,7 inch, wat dus nog kleiner is dan dat van de iPhone 12 en 13 mini. De iPhone SE is daarentegen kwalitatief wel een veel minder goed toestel.

Meer
Lees meer...