Apple deelt spoedupdate door veiligheidslek op zowel Mac, iPad als iPhone

Gebruikers met een toestel van Apple installeren best zo snel mogelijk de nieuwste versie van hun besturingssysteem. Apple lanceerde maandag namelijk gelijktijdig macOS Ventura 13.4.1, iOS 16.5.1 (a) en iPadOS 16.5.1 (a). Die kleine update was nodig om een gevaarlijk veiligheidslek te dichten.

Waarover gaat het?

  • Apple is op dit moment hard aan het werk aan iOS 17, de grote update van zijn besturingssysteem. Daarvoor krijgen we eerst nog iOS 16.6, iets waarvan al enkele bètaversies gelanceerd zijn voor ontwikkelaars. Om die reden werd er eigenlijk geen kleine update meer verwacht.
  • Toch kwam Apple onverwacht met een Rapid Security Response (RSR) voor iOS, iPadOS en macOS. Dat is een zeer dringende update die alleen wordt gereleaset als er een kritiek veiligheidslek is. Het is nog maar de tweede keer ooit dat Apple dit systeem gebruikt.
  • Een Rapid Security Response-update heeft als belangrijk kenmerk dat er enkel een veiligheidprobleem opgelost wordt. Om die reden gaat het dus ook altijd een heel kleine update, in dit geval minder dan 3 megabyte.
  • Zoals gewoonlijk blijft Apple relatief vaag over wat het veiligheidslek precies was. Volgens hen gaat het om een fout bij het binnenhalen van inhoud van webpagina’s waardoor code kon uitgevoegd worden. Er zou “mogelijk actief misbruikt gemaakt” zijn van dit lek, al is het niet duidelijk op welke manier. Apple meldt wel dat het probleem verholpen is.
  • Het feit dat Apple zo’n RSR uitvaardigt, wijst erop dat het hier gaat om een update die gebruikers dringend moeten installeren als ze opnieuw een veilig toestel willen hebben. Om dat te doen ga je simpelweg naar je ‘Instellingen’, dan ‘Algemeen’ en dan ‘Software Update’.

Pas op! Volgens de website MacRumors hebben sommige gebruikers na de update problemen om op Safari bepaalde websites te openen. Voorlopig lijkt die bug maar weinig mensen te treffen. De kans bestaat dan ook dat Apple die fout al opgelost heeft. Als je toch problemen zou ondervinden, kan je via je instellingen altijd gewoon terugkeren naar de oudere versie van je besturingsysteem.

Meer
Lees meer...