Apple wil gratis muziek zoals op Spotify onmogelijk maken. En hoe Taylor Swift dat zag komen

Apple wil gratis muziek zoals op Spotify onmogelijk maken. En hoe Taylor Swift dat zag komen

Moeten ze bij Spotify het ergste vrezen? Je zou voor minder wanneer één van de grootste succesbedrijven ter wereld z’n pijlen op je gericht heeft. Apple zou binnenkort z’n streamingdienst updaten om zo gratis muziek helemaal onmogelijk te maken. Iets waar Taylor Swift bijzonder blij mee zal zijn. En misschien heeft zij vorig jaar al verklapt wat Apple van plan is.

Enkele jaren geleden was Spotify de grote redder van de muziekindustrie. In een tijd waar iedereen muziek illegaal binnenhaalde, was er plots een mogelijkheid om voor een klein bedrag onbeperkt naar muziek te luisteren. Al is die vergoeding niet verplicht en kan je perfect naar Spotify luisteren als je er na enkele nummers een reclamespotje bij neemt. Concreet betekent het dus dat miljoenen mensen nog steeds gratis naar muziek luisteren en dat maakte Taylor Swift met veel lawaai duidelijk toen ze haar muziek bij Spotify weghaalde.

Het is nog niet geweten wat Apple precies van plan is, maar het bedrijf wil in elk geval gratis muziek op termijn onmogelijk maken. Business Insider kwam via een bron bij Apple te weten dat het geen toeval is dat tal van grote namen Spotify de voorbije maanden verlaten hebben. Taylor Swift is zeker de bekendste, maar er zijn er nog veel meer. Gaande van Dr. Dré tot Zane Lowe, de muziekindustrie staat te popelen om Apple te volgen. Ze zijn het beu dat ze zo weinig terugkrijgen en dat muziek nog steeds gratis wordt weggegeven.

Taylor Swift

Wat Apple wil doen, past perfect in het kraam van Taylor Swift. En misschien kunnen we al raden wat er te gebeuren staat wanneer we haar uitspraken van vorig jaar bekijken, kort nadat ze Spotify de rug had toegekeerd: “Mensen kunnen nog altijd via iTunes naar mijn muziek luisteren. Ik sta altijd open om iets nieuws te proberen. En ik heb het geprobeerd, maar het voelde niet goed aan. Ik denk dat kunst een zekere waarde moet hebben. Dat zie ik niet wanneer ik mijn muziek via Spotify deel.”

“Iedereen klaagt erover dat de verkoop van muziek afneemt, maar niemand doet er iets aan. Ze blijven voor streaming kiezen, terwijl dat voor het grootste deel de reden is waarom er minder wordt betaald voor albums.” En hier volgde de knipoog naar wat Apple zou gaan doen: “Op Beats Music en Rhapsody moet je een premium-pakket nemen voor je naar mijn albums kunt luisteren. En dat bevestigt de waarde van wat ik gecreëerd heb. Op Spotify hebben ze die instellingen niet, noch enige kwalificatie van wie welke muziek krijgt. Ik denk dat mensen moeten voelen dat er een waarde kleeft op wat muzikanten maken.”

Swift heeft dus niet alleen Spotify met de grond gelijk gemaakt, ze noemde in één adem ook de producten van Apple. En nu blijkt Apple dus met een muziekdienst te komen die uitgerekend de gratis muziek op Spotify aan banden wil leggen. En als Apple erin zou slagen nog meer grote namen van Spotify en andere diensten weg te lokken, dan zou het bedrijf ook de muzieksector grondig door elkaar kunnen schudden.

Toch een beetje gratis?

Er wordt trouwens ook onderzoek naar Apple gevoerd, omdat het niet wettelijk is hoe ze exclusieve deals sluiten met artiesten en platenlabels. Dat heeft vooral te maken met de grootte van het bedrijf en met de dominantie die het al heeft dankzij iTunes. Hoewel je dus zal moeten betalen voor de muziek op de vernieuwde streamingdienst, zou Apple volgens ReCode toch een paar gratis onderdelen voorzien. Zo zou je de service gedurende één tot drie maanden mogen uitproberen en er zou een SoundCloud-achtige dienst komen waarop artiesten zelf gratis muziek voor niet-klanten kunnen plaatsen.

Wat er ook te gebeuren staat, de muziekindustrie kijkt er vol spanning naar uit. Gelukkig hoeven we niet lang te wachten, want over een maand zou Apple het nieuws al bekend maken.

Gesponsorde artikelen