“Apple zet muzieklabels onder druk om gratis streamingdiensten zoals Spotify weg te krijgen”

“Apple zet muzieklabels onder druk om gratis streamingdiensten zoals Spotify weg te krijgen”

Apple probeert gratis streamingssites stokken in de wielen te steken door platenmaatschappijen onder druk te zetten. Dat beweert de gereputeerde technologiesite The Verge, dat bronnen heeft bij zowel de muzieklabels als het Amerikaanse Departement van Justitie, dat de zaak onderzoekt.

Volgens The Verge is het Amerikaanse Ministerie van Justitie een onderzoek naar Apple begonnen, nadat eerder de Europese Commissie dat ook al deed. In Europa staat Apple onder toezicht omdat het zich misdroeg bij onderhandelingen met de uitgevers van e-books, maar in de Verenigde Staten zou het nu platenmaatschappijen onder druk zetten om geen licenties meer te verstrekken aan gratis streamingdiensten. Vertegenwoordigers van Justitie zouden al topmannen uit de muziekindustrie hebben geïnterviewd over Apples handelspraktijken.

Beats-streamingdienst

Ook de gratis versie van Spotify, die wereldwijd door zo’n 45 miljoen mensen gebruikt wordt, zou door Apple in het vizier genomen worden. De premiumversie van Spotify telt ‘maar’ 15 miljoen leden, en dus zou de markt danig verstoord kunnen worden. Het lijkt de bedoeling van Apple om die gratis diensten stokken in de wielen te steken, in aanloop van de lancering van de eigen betaalde Beats-streamingdienst. Die zou later dit jaar, waarschijnlijk op de WWDC-conferentie in juni, worden aangekondigd.

Nog volgens bronnen van The Verge heeft Apple aan platenlabel Universal Music Group een vergoeding aangeboden om de muziek van het bedrijf van YouTube te halen. Die vergoeding zou even hoog zijn als het bedrag dat Google, het moederbedrijf van YouTube, momenteel aan Universal betaalt. “Deze gasten, inclusief topman Tim Cook, zetten iedereen werkelijk het mes op de keel”, vertelde een bron uit de muziekindustrie.

Gesponsorde artikelen