Terug van weggeweest: zo keer je succesvol terug naar de arbeidsmarkt

Opnieuw gaan studeren, thuisblijven voor de kinderen, mantelzorg of gewoon een sabbatjaar genomen… Er zijn tal van redenen waarom werknemers de arbeidsmarkt tijdelijk de rug toe keren. Maar op een dag beslis je om toch terug aan de slag te gaan. Internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, legt uit hoe je een terugkeer naar de arbeidsmarkt best aanpakt. 

Waarom is het moeilijker dan het lijkt? 

Heb je al behoorlijk wat werkervaring en is je periode van afwezigheid niet té lang, dan lijkt het misschien een fluitje van een cent om meteen terug aan de slag te gaan. Maar vergis je niet: een gat in je CV is geen geschenk. Wanneer een werkgever kan kiezen tussen iemand die er een aantal jaren tussenuit is geweest, en iemand die non-stop relevante werkervaring heeft opgedaan, is de kans groot dat hij voor die laatste optie gaan. Dat betekent echter niet dat je als ‘herintreder’ geen kans meer maakt. Het is gewoon een kwestie van je goed voor te bereiden. 

Zelfkennis is belangrijk 

Allereerst is het belangrijk om jezelf goed te kennen. Stel jezelf de vraag of je wel klaar bent om terug de arbeidsmarkt te betreden. Er is een groot verschil tussen willen en kunnen. Mogelijks wil je wel heel graag terug aan de slag gaan, maar laat je gezondheid dat nog niet toe, of dien je eerst bepaalde vaardigheden even op te frissen, vooral wanneer je er gedurende een langere periode uit geweest bent. In zo’n geval kan je vooraf een relevante cursus of vakliteratuur doornemen om achterstand wat bij te schaven. Vraag ook eens aan oud-collega’s hoe de arbeidsmarkt sinds je vertrek geëvolueerd is. Pas wanneer je echt 100% zeker bent dat je de theorie kan omzetten naar de praktijk, kan je op zoek naar een nieuwe uitdaging. 

Leg de nadruk op je vaardigheden 

Ben je een tijdje weggeweest van de arbeidsmarkt, vermeldt dit dan ook op je CV. Tijdens een sollicitatiegesprek zal je gesprekspartner ongetwijfeld vragen om dit even toe te lichten. Hier kan je je dus best goed op voorbereiden. Dat je niet gewerkt hebt, betekent uiteraard niet dat je niks hebt gedaan. Misschien heb je wel iets nieuws geleerd: een nieuwe taal aangeleerd, of je kan bijvoorbeeld aantonen dat je gedurende je afwezigheid wel op de hoogte bleef van evoluties in de wetgeving binnen je vakgebied. Benoem dergelijke zaken dan ook tijdens je sollicitatiegesprek. Je hebt niet alleen interessante vaardigheden verworven, het toont ook dat je altijd bereid bent om nieuwe dingen te leren. Dat maakt je een stuk interessanter bij je potentiële werkgever. Leg daarnaast ook de nadruk op je human skills als ‘probleemoplossend denken’, ‘communicatieve vaardigheden’, ‘leergierig’ … 

Stel je flexibel op 

“Toch mogen we niet vergeten dat professionals die nooit gestopt zijn met werken een stapje voor hebben. Om daar tegenop te boksen kan je jezelf flexibel opstellen. Wanneer bijvoorbeeld de werkuren besproken worden tijdens een sollicitatiegesprek, stel je als terugkerende professional best niet te veel eisen. Luister vooral naar de verwachtingen van je werkgever, en ga na of je je daar kan in vinden. Na een bepaalde periode kan er eventueel wel over enige flexibiliteit onderhandeld worden. Wellicht is er op termijn een extra thuiswerkdag mogelijk, zodat je wat minder tijd verliest aan woon-werkverkeer.” 

Probeer op te vallen 

“Eens je zeker bent dat je opnieuw de arbeidsmarkt wil betreden, aarzel dan niet om zo veel mogelijk mensen hiervan op de hoogte te brengen. Vertel je vrienden en kennissen dat je op zoek bent naar een nieuwe professionele uitdaging, en probeer zo veel mogelijk te netwerken. Hoe meer je dat doet, hoe groter de kans dat je iemand tegenkomt die weet heeft van interessante opportuniteiten. Reageer wel enkel op vacatures waarvoor je het juiste profiel hebt. Je wilt immers niet teleurgesteld worden wanneer het toch niet lukt.”

“Ook tijdens het solliciteren kan je opvallen door een goede indruk te maken. Je flexibel opstellen is één ding. Maar het is ook noodzakelijk om je te verdiepen in de organisatie en tijdens een gesprek een positieve houding aannemen, waarbij je enthousiasme duidelijk naar voor komt. Denk tenslotte na over hoe jij eruit kan springen tussen alle andere kandidaten. Misschien kan je een creatieve sollicitatiebrief schrijven of een origineel portfolio maken. Durf gerust out of the box te denken om je kansen te vergroten.”

Source: Robert Walters

Meer
Lees meer...