Arco-oplossing loopt via Belfius, maar dan moet N-VA wel licht op groen zetten

Arco-oplossing loopt via Belfius, maar dan moet N-VA wel licht op groen zetten

Iedereen zat er tijdens de onderhandelingen afgelopen week eigenlijk al op te wachten: hoe zat het nu met Arco? En vooral: wanneer legt CD&V het dossier op tafel? In de regeerverklaring staat nu behoorlijk vaag “dat er een taskforce komt in 2017”. Geen garantie dat er een compensatie komt en geen uitspraak over hoeveel die bedraagt. Vermoedelijk is de oplossing een tussenkomst via staatsbank Belfius. Maar daar zal CD&V nog voor moeten vechten.

Wat met Arco? De financiële tak van het ACW (nu Beweging.net) had destijds 800.000 kleine beleggers. En hun geld zat grotendeels belegd in de bank Dexia. Maar toen die failliet ging, ging Arco mee onder. De regering Leterme beloofde wel een spaargarantie van maximum 100.000 euro per belegger.

Vandaag ligt dat Arco-dossier nog altijd op tafel. Meer nog: veel waarnemers hadden gedacht dat het in de moeilijke onderhandelingen tussen de vier partijen van de regering Michel zou opduiken als pasmunt. Maar dat gebeurde niet. Alleen dook het wel op in de tekst van de premier, omwille van de timing in het dossier: de liquidatie van Arco, de afwikkeling van het hele faillissement, die loopt bijna af.

Passage over Arco was al lang geschreven in de SOTU

En dus was het de moment om nog eens te herinneren aan het regeerakkoord voor premier Charles Michel (MR). Die passage in de regeerverklaring of State of the Union was al lang opgenomen, en er was ook weinig discussie over geweest. Want de premier sprak ook geen enkele harde belofte uit, wel deze tekst:

  • “Op initiatief van de minister van Financiën Johan Van Overtveldt zal een plan van opmaak worden opgemaakt. Er zal een taskforce worden opgericht om de uitwerking van de regeling te begeleiden. De operationele uitvoering zal worden opgestart in 2017.”

Zeker voor de N-VA én hun minister van Financiën Van Overtveldt is zo’n regeling geen uitgemaakte zaak. Want die Arco-investeerders hadden geen spaarboekjes, maar aandelen in Arco. En die zomaar onder een spaargarantie steken en willen compenseren met overheidsgeld, daar had de Europese Commissie het bijzonder moeilijk mee: want als je dat doet voor die aandelen, hoe zit het dan met andere aandelen? Illegale staatssteun, oordeelde de Commissie al. De procedure loopt nog bij het Europees Hof voor Justitie, en vraag is of daarop moet gewacht worden. Volgens N-VA alvast wel. Een ‘operationele uitvoering opstarten’ in 2017 is dus nog niet hetzelfde als geld uitkeren.

epa

CD&V: veel forser engagement dan N-VA

Maar CD&V was daarover wél veel duidelijker. In 2017 moet Arco eindelijk opgelost worden, met een regeling voor die 800.000 spaarders. Die zouden tot 40 procent van hun inleg en rente terugkrijgen. Meteen een veel forser engagement dan wat N-VA wil en wat in de regeerverklaring staat. Vermoedelijk zal hier nog wel een hartig woordje over gezegd worden, en kan dit bij toekomstige onderhandelingen alsnog opduiken als pasmunt. Maar CD&V is niet van plan telkens opnieuw voor Arco een prijs te moeten betalen.

Mogelijks kan een creatieve middenweg een doorbraak betekenen. Want de oplossing loopt volgens insiders ook niet via de begroting en de overheidskas, maar via Belfius. Die staatsbank werd geboren als “goede deel” uit Dexia. De rest, alle toxische kredieten, bleef achter in de ‘bad bank‘ Dexia zelf.

Maar een gigantisch pak Arco-spaarders is vandaag nog steeds klant van Belfius. En die bank verdient ook weer behoorlijk goed z’n boterham, ze keert dit jaar voor de begroting miljoenen aan dividenden uit voor de federale begroting. Het is niet ondenkbaar dat Belfius een ‘commerciële geste’ doet, en zo de Arco-spaarders vergoedt, samen met Beweging.net zelf. Want dat het ACW zelf ook tussenkomt, is destijds in het regeerakkoord opgenomen.

Op die manier komt het geld niet rechtstreeks van de Belgische overheid, en vermijdt men de lastige Europese Commissie. Maar anderzijds: als ze Arco moeten compenseren zal Belfius een pak minder winst hebben. En die winst kan ze dan niet meer uitkeren aan haar enige aandeelhouder, de staat.

Dus zelfs daar heeft een oplossing altijd impact op de begroting. Overigens staan de dividenden van Belfius wél al ingeschreven in de begroting voor 2017. Maar voor er een regeling is, zal er dus toch nog een hartig woordje binnen de regering over gezegd worden.

epa

Gesponsorde artikelen