Arco-spaarders slepen ACW, Belfius en Arco opnieuw voor de rechter

De oorlog tussen Arco-spaarders en het ACW, vandaag Beweging.net, is niet voorbij. Het lijkt nu vooral een juridische uitputtingsslag te worden. Arco-advocaat Christian Van Buggenhout (en dus Beweging.net) dreigde Arcopar Actieteam en Deminor, die de belangen van de gedupeerde beleggers verdedigen, voor de rechtbank te slepen. Dat Actieteam reageert nu al: willen Beweging.net én Belfius én Arco een symbolische massale dagvaarding op hun dak geven.

De Arco-gedupeerden zijn pissed. In hun lange strijd om hun geld terug te krijgen, kwam bij de start van de nieuwe regering-Michel I niet echt leuk nieuws: ze gaan een serieus deel van hun belegging nooit meer terugkrijgen.

Anderzijds: het ACW (sinds kort onder de nieuwe naam Beweging.net) zal moeten mee betalen aan de schadeclaim, iets waar die actievoerders ook altijd op aangedrongen hadden. Naast de Belgische staat en het ACW zal ook Belfius, de bank die overbleef na de Dexia-klap, meebetalen aan een regeling met de Arco-spaarders. Alleen de verhoudingen tussen die drie betalers ligt nog niet helemaal vast.

De ene juridische actie na de andere

Ondertussen verzuurt de relatie tussen de gedupeerden en Beweging.net steeds verder. Deminor, dat zo’n 700 Arco-spaarders vertegenwoordigt, begon een proces tegen Arco en Belfius. Op 17 oktober stonden ze tegenover elkaar in de rechtbank.

De Deminor-advocaat Stijn De Meulenaer stelde dat Arco informatie achterhoudt van haar beleggers. Christian Van Buggenhout, de steradvocaat die Arco vertegenwoordigt, koos voor de frontale aanval: bewijs maar eens dat onze ‘misleidende publicaties’ de basis zijn om te beleggen bij Arco, stelde Van Buggenhout. En nog beter: Van Buggenhout en dus Arco zélf, ging Deminor en de coöperanten dagvaarden. 

“Intimidatie van Van Buggenhout en het ACW”

“Arco probeert ons te intimideren. Bijna 1.000 leden van Beweging.net, allemaal spaarders, worden dus door hun eigen organisatie voor de rechtbank gesleept. Wij kunnen dit niet laten gebeuren en voeren een tegenactie”, laat het Arcopar Actieteam weten. “Wij gaan een massale, symbolische dagvaarding op poten zetten tegen Belfius en Arco Groep.” Via de site kunnen alle gedupeerden persoonlijk hun grieven overmaken.

Opvallend, de actie is expliciet tegen het ACW/Beweging.net gericht: “Een dagvaarding van Arco is een dagvaarding van het ACW. Zij haalden meer dan € 400 miljoen EUR uit Arco. Wij blijven met lege handen achter. Ze blokkeren het Arcopar Actieteam al jaren tijdens de algemene vergaderingen van Arcopar.” Op 5 december voeren de gedupeerden weer actie, aan de kantoren van ACW en Belfius. 

Meer
Lees meer...