Argentijnse president en haar opvolger kibbelen over de wissel van het stokje

Argentijnse president en haar opvolger kibbelen over de wissel van het stokje

Donderdag wordt in Buenos Aires de nieuwe president van Argentinië ingezworen. Al de hele week zit het er bovenarms op tussen de oude en de aanstaande president. Hun twistpunt is een stok en een wimpel die overhandigd worden tijdens de ceremonie.

Cristina Fernández de Kirchner geeft na acht jaar presidentschap de fakkel door aan Mauricio Macri. Dit moeten we letterlijk nemen. Traditiegetrouw krijgt de nieuw verkozene de presidentiële attributen uit handen van zijn voorganger. Het zijn de staf met het wapenschild van de republiek, en de sjerp in de kleuren van de Argentijnse vlag. Kirchner en Macri kibbelen al dagen over wáár die uitreiking moet plaatsvinden.

De eedaflegging is in het Argentijnse parlement, maar waar de symbolische overdracht moet gebeuren staat niet vast. Macri wil de attributen ontvangen bij zijn intrek in de presidentiële ambtswoning. “Niks van”, zegt Kirchner. “Ikzelf heb de staf en de sjerp in het parlement gekregen, en zo zal het donderdag ook gebeuren.”

Kirchner werd twee keer tot staatshoofd verkozen en liet zich telkens decoreren in het parlement, tegen de gewoonte in. Haar voorgangers werden gedecoreerd in het Casa Rosada, het roze ambtshuis, en dat is Macri nu ook van plan. Hij is niet voor niets de leider van de coalitie Cambiemos (“laten we veranderen”). Zijn verkiezingsbelofte was dat hij zou breken met alle hebbelijkheden van Kirchner.

Schreeuwen aan de telefoon

Over de stokwissel hebben de beide staatshoofden een verhitte discussie gehad aan de telefoon. “Macri schreeuwde tegen me”, getuigt Kirchner. “Als politica kan ik wel wat hebben, maar dit was een gesprek tussen een man en een vrouw. Hij ging me tekeer over die staf. Zulke toon sla je niet aan tegen een vrouw.”

“Macri moet niet denken dat 10 december zijn verjaardagspartijtje is. Het is de dag waarop de president zijn verantwoordelijkheid opneemt voor alle Argentijnen”, schrijft ze in een open brief op haar website.

Kirchner verwijt Macri dat hij een show wil opvoeren, al nam ze het zelf ook niet nauw met het protocol. Bij haar tweede inhuldiging in 2011 liet ze de sjerp omhangen door haar dochter Florencia en pakte ze zelf de staf, voor de ogen van de vicepresident. Haar voorganger en echtgenoot Néstor Kirchner was het jaar voordien overleden.

Ceremoniële functie

De attributen zijn een gegeerd accessoire, al vervullen ze enkel een ceremoniële formaliteit. De sjerp is zoals die van een burgemeester. Hij toont dat de president de nieuwe vertegenwoordiger is van al zijn landgenoten. De staf is een verwijzing naar de scepter van de koningen uit het oude Europa. Hij geeft de president geen politieke bevoegdheden, maar enkel aanzien. Waarom dan zoveel gedoe om een stok en een wimpel?

De heibel wortelt in de diepe vete tussen peronisten en niet-peronisten in de Argentijnse politiek. Het peronistische echtpaar Néstor en Cristina Kirchner heeft het land drie ambtstermijnen naar eigen believen bestuurd. Macri vertegenwoordigt een drang naar vernieuwing binnen de middenklasse, die schoon genoeg heeft van alles wat de Kirchners doen, tot aan de kleinste dingen toe. Dat Kirchner al tegenstribbelt bij de eerste kleine verandering bewijst volgens antiperonisten dat ze haar invloed zo lang mogelijk wil laten gelden. Zelfs op haar laatste dag wil ze de gang van zaken dirigeren.

Wat zal de ex-presidente donderdag doen? Komt ze naar het Casa Rosada om haar opvolger de regalia te overhandigen? Op sociale media gonst het van de speculaties dat Macri zou weigeren voor haar een buiging te maken. Macri’s vicepresident, Gabriela Michetti, tweette dat als Kirchner haar kat stuurt, leden van het Hooggerechtshof de uitreiking wel zullen doen.

Intussen wordt de maker van de staf, de zilversmid Juan Carlos Pallarols, door beide partijen onder druk gezet om het kleinood niet in handen te geven van het andere kamp. “Ik ben verdorie een stielman, geen bemiddelaar”, verklaarde hij aan het tv-station TN. “Als Macri en Kirchner het niet met elkaar eens raken, geef ik de staf aan Onze-Lieve-Vrouw van Luján!”

Gesponsorde artikelen