Ariana Grande sleept winkelketen Forever 21 voor de rechter

Ariana Grande staat erom bekend echte pareltjes te maken van haar videoclips. En dat is ook kledingketen Forever 21 niet ontgaan. Het merk stampte een campagne uit de grond die gebaseerd was op de video van 7 Rings, maar daar gaat de entourage van de zangeres niet mee akkoord. Die eist nu een schadevergoeding van minstens negen miljoen euro.

Wereldster Ariana Grande klaagt de Amerikaanse kledingketen Forever 21 aan, omdat die haar identiteit en ideeën gebruikt voor campagnes. Concreet gaat het over een campagne op sociale media van begin dit jaar. Om te beginnen leek het model volgens de zangeres net iets té hard op haar en waren de achtergronden en outfits bijna helemaal dezelfde als in haar videoclip van 7 Rings.

Campagne via sociale media

Forever 21 deelde de reclame via zijn sociale mediakanalen in februari. Toen de entourage van de popzangeres die in het oog kreeg, vroegen ze de keten om alles te verwijderen. Het Amerikaanse kledingmerk beloofde dat, maar volgens de advocaten van Ariana Grande gebeurde dat pas midden april, veel te laat, dus.

https://twitter.com/sentiMENTALslut/status/1168977785915957251

Grande besliste om naar de rechter te stappen, en wel om deze redenen. Forever 21 misbruikt haar recht op publiciteit, dat wil zeggen dat op een misplaatste commerciële manier gebruik maken van haar naam en identiteit. Daarnaast laat de kledingketen verkeerdelijk uitschijnen dat de zangeres samen met hen in zee gegaan is en begaat die een overtreding tegen haar “merk” en copyright.

Het gaat niet zo goed met Ariana Grande: ze heeft enorm veel last van onder andere paniekaanvallen.

Schadevergoeding van minstens 9 miljoen euro

De fouten? De foto’s zien er allemaal wel héél hard uit als de beelden in de videoclip van 7 Rings. De roze achtergronden, de outfits, de poses en zelfs de modellen zelf zijn volgens Ariana en haar entourage een complete inbreuk op haar copyright. De zangeres eist een schadevergoeding van minstens 10 miljoen dollar (een slordige 9 miljoen euro).

Naast problemen rond de video van 7 Rings, haalde Ariana Grande ook verschillende beelden uit die van Thank U, Next naar boven als bewijsmateriaal. En dat is wel opvallend, want die was al een erg duidelijke knipoog naar romantische komedies als Mean Girls en Legally Blonde.

Zelf plagiaat?

Ariana Grande zelf is al verschillende keren beschuldigd van plagiaat, ook voor de videoclip van 7 Rings. Maar geen enkele van die klachten haalde het tot in de rechtbank. De makers van My Favorite Things, het welbekende lied uit The Sound Of Music, kregen wél credits van de Grande-entourage. Ze kregen dan ook 90 procent van de auteursrechten op de songwriting van het nummer.

De clip van 7 Rings herbekijken om zelf te oordelen? Dat kan hier!

Meer
Lees meer...