Wie is Arjen Lubach in ‘De Slimste Mens ter Wereld’ en waar kan je hem van kennen?

Vanavond nemen in De Slimste Mens ter Wereld twee Nederlanders en één Brazilaanse Vlaming het tegen elkaar op. De Nederlanders Merol en Arjen Lubach zijn geen onbekenden van elkaar want ze werkten in het verleden al eens samen. Dit is waar je Arjen Lubach nog van kan kennen.

Kan een Nederlander De Slimste Mens ter Wereld worden? Vanavond wagen alvast twee van onze noorderburen hun kans. Merol neemt al voor de derde keer op rij plaats in de oranje zetels van de quiz en Arjen Lubach krijgen we voor de eerste keer te zien.

Arjen Lubach

Arjen Lubach startte z’n carrière op de radio en in het theater. Vanaf 2001 stond hij op de planken met zijn gezelschap Op Sterk Water. In datzelfde jaar was hij ook voor de eerste keer te horen op de radio, dat was toen bij een lokale zender in z’n thuisstad Groningen. Later kreeg hij ook programma’s op de grotere en publieke radiozenders in Nederland.

Daarnaast is Arjen Lubach ook bekend als schrijver. In 2006 bracht hij zijn eerste roman Mensen die ik ken die mijn moeder hebben gekend uit. Daarna volgden de romans Bastaardsuiker (2008) en Magnus (2011). In 2013 verscheen de eerste thriller van Arjen Lubach IV. Naast zijn boeken schrijft Lubach ook columns voor verschillende Nederlandse magazines en radiozenders.

Arjen Lubach maakte tijdens z’n carrière ook muziek. Het ging daarbij vaak om ludieke nummers. In 2001 had hij zo een eerste hit te pakken onder het pseudoniem Slimme Schemer, een parodie op ‘Slim Shady’ Eminem. Later had hij nog enkele nummers met bekende Nederlanders. Een daarvan is Merol, die ook te zien is in De Slimste Mens ter Wereld. Merol en Arjen brachten vorig jaar samen het coronanummer Ik **** je op afstand uit.

Televisie

Vanaf 2005 maakt Lubach ook televisie. Hij begon daarmee met de internetsite Buro Renkema. Daar maakte hij samen met Edo Schoonbeek en Pieter Jouke korte filmpjes. Deze werden opgepikt door Pauw & WittemanKoppensnellers en De Wereld Draait Door. In 2007 was hij dan voor de eerste keer te zien in een televisieprogramma. Hij was toen een van de juryleden in het programma Lama Gezocht. Later dat jaar presenteerde hij samen met Patrick Lodiers De Nieuwste Show.

In 2010 was hij een van de deelnemers in Wie is de Mol?, de Nederlandse versie van De Mol. Daarna kwam hij met MolTalk op YouTube, waarin hij de laatste aflevering besprak. Later werd dit een programma op televisie, dat later ook in ons land te zien was als Café De Mol. In 2013 kreeg Arjen samen met Paulien Cornelisse (die in 2012 te zien was in De Slimste Mens ter Wereld) een maandelijkse taalrubriek in De Wereld Draait Door.

Zondag met Lubach

Maar Arjen Lubach is vooral bekend van zijn praatprogramma Zondag met Lubach dat liep van 2014 tot 2020 op de Nederlandse zender NPO 3. Dat is een satirische talkshow waarin Arjen keek naar het nieuws van de afgelopen week. In 2015 ging een item over de Nederlandse monarchie viraal. Daarbij riep Lubach zichzelf uit tot ‘Farao der Nederlanden’ en probeerde hij dat via een burgerinitiatief ook officieel te maken. Lubach is al altijd kritisch tegenover het koningshuis en werd door die uitgesproken kritiek in 2015 door het Nieuw Republikeins Genootschap uitgeroepen tot Republikein van het Jaar.

In 2017 ging een item uit Zondag met Lubach wereldwijd viraal. Het ging om het filmpje America First- The Netherlands second. Daarin stelde hij Nederland voor aan Donald Trump die toen net aangetreden was als de nieuwe president van de Verenigde Staten. Het filmpje ging de wereld rond en heeft ondertussen meer dan 28 miljoen views. In datzelfde jaar won Zondag met Lubach ook de Gouden Televizierring, de belangrijkste Nederlandse televisieprijs.

In augustus 2020 kondigde Lubach aan dat hij zou stoppen met Zondag met Lubach. Hij wilde stoppen op een hoogtepunt. In 2022 zal hij te zien zijn in een nieuw programma dat vier dagen per week uitgezonden zal worden.

Tweede keer De Slimste Mens

Het is niet de eerste keer dat Arjen Lubach z’n kans waagt in De Slimste Mens ter Wereld. In 2012 nam hij namelijk al eens deel aan de Nederlandse versie. En met succes. Want Arjen won de editie en mocht zich dus een jaar lang De Slimste Nederlander ter wereld noemen.

De verwachtingen zijn dus torenhoog voor de Nederlander, die de eerste Nederlander kan worden die De Slimste Mens ter Wereld wint. Daarnaast zou hij dan ook de eerste worden die zowel de editie in België als die in Nederland wint.

Meer
Lees meer...