Arkansas voert snel eerste executie sinds 2005 uit, omdat houdbaarheidsdatum van middel bijna vervalt

Arkansas voert snel eerste executie sinds 2005 uit, omdat houdbaarheidsdatum van middel bijna vervalt

De Amerikaanse staat Arkansas mag deze maand uiteindelijk toch 4 van de 8 geplande executies van gevangenen uitvoeren. Vannacht, enkele uren na de uitspraak van de rechter in beroep, werd de eerste terdoodveroordeelde al omgebracht met een dodelijke injectie. De producenten van het gif hadden zich met juridische stappen tegen de staatsmoorden verzet, in eerste instantie met succes. Arkansas had haast want eind deze maand is één van de dodelijke ingrediënten niet meer bruikbaar.

De Amerikaanse staat Arkansas mag toch doorgaan met de geplande reeks executies van terdoodveroordeelde moordenaars. De eerste terechtstelling is inmiddels al uitgevoerd. De 51-jarige Ledell Lee werd met een dodelijke injectie omgebracht. Hij had de doodstraf gekregen voor de moord op zijn buurvrouw en leefde sindsdien op death row.

Het was van 2005 geleden dat de staat nog een executie uitgevoerd had.

Verzet farmaceutische industrie

Het farmaceutisch bedrijf dat één van de drie hoofdingrediënten van de dodelijke injectie produceert, had de executies in eerste aanleg met succes kunnen tegenhouden. “Het middel is geproduceerd voor medische doeleinden,” klonk het bij het bedrijf. “Niet voor executies.”

Maar de staat had haast want één van de drie benodigde middelen is maar tot 30 april houdbaar. Daarom ging Arkansas in beroep en een hogere rechter gaf groen licht voor de doodstraf.

Helft uitgesteld

Arkansas wilde in 11 dagen tijd, tussen 17 en 27 april, 8 executies uitvoeren. Voor de helft van de gevangenen is met succes uitstel afgedwongen, maar het lijkt erop dat de 4 anderen nog voor het einde van de maand geëxecuteerd worden. Het is volgens de Death Penalty Information Center in moderne tijden nog nooit voorgekomen dat een Amerikaanse staat zoveel executies uitvoerde op zo’n korte tijd.

Historisch weinig executies in 2016

Vorig jaar stond de VS nochtans voor het eerst sinds 2006 niet in de top 5 van ‘executerende landen’. Er werden in totaal maar 20 executies voltrokken in de conservatieve staten Alabama, Florida, Georgia, Missouri en Texas.

Het is van 1991 geleden dat er zo weinig terdoodveroordeelden terechtgesteld werden in Amerika.

Gesponsorde artikelen