Arme landen zeggen dat gebrek aan vaccins hen kan uitsluiten van klimaatbesprekingen in Glasgow

De armste landen ter wereld hebben vrijdag om meer hulp gevraagd om te kunnen voldoen aan de vaccinatie- en quarantaine-eisen, zodat zij volgende maand kunnen deelnemen aan de wereldwijde klimaatconferentie in Glasgow, Schotland. Dat meldt het persagentschap Reuters.

De besprekingen in Glasgow moeten resulteren in meer toegevingen van de lidstaten van de Verenigde Naties om de door de mens veroorzaakte broeikasgasemissies tegen 2050 te verminderen en de stijging van de gemiddelde temperatuur wereldwijd te beperken tot maximaal 2 graden ten opzichte van het pre-industriële tijdperk. Het IPCC-rapport heeft intussen aangetoond dat er dringend moet ingegrepen worden als we de opwarming van de aarde binnen de perken willen houden.

De Britse coronalijst

“De afgevaardigden van de LDC-groep (organisatie die de 46 minst ontwikkelde landen vertegenwoordigt red.) blijven bezorgd over de logistiek om naar Glasgow te komen,” zei Sonam Phuntsho Wangdi van Bhutan, voorzitter van de organisatie, in een verklaring.

“Onze landen en onze bevolking behoren tot de landen die het zwaarst worden getroffen door de klimaatverandering – wij mogen niet worden uitgesloten van de besprekingen over de aanpak van deze crisis door de wereld, die bepalend is voor het lot van ons leven”, vervolgde hij.

Ongeveer twintig landen van de LDC-groep, waaronder Ethiopië, Haïti en Bangladesh, staan op de “rode coronalijst” van het Verenigd Koninkrijk. Dat betekent dat de afgevaardigden uit die landen tot 10 dagen in een hotel in quarantaine moeten blijven voordat zij de “COP 26”-besprekingen kunnen bijwonen, die van 31 oktober tot 12 november plaatsvinden.

Vaccins versturen naar armere landen

Het VK heeft gezegd dat het de quarantainekosten van afgevaardigden uit landen op de rode lijst zal betalen. Het land ook heeft de quarantainetijd voor degenen die gevaccineerd zijn, teruggebracht van tien tot vijf dagen. Het VK is naar eigen zeggen ook gestart met het versturen van coronavaccins naar afgevaardigden van de LDC-landen die moeite hebben om ter plaatse vaccins te bemachtigen. De Britse COP26-gezant John Murton liet begin deze maand weten dat de tweede prik gepland staat voor oktober.

Op dinsdag heeft het Climate Action Network (CAN), een coalitie van meer dan 1500 milieugroeperingen, opgeroepen de besprekingen uit te stellen omdat de afgevaardigden problemen hebben met het verkrijgen van vaccins. CAN zei dat het Verenigd Koninkrijk traag is geweest met het leveren van de beloofde vaccins en dat veel landen daardoor waarschijnlijk niet zullen deelnemen aan de gesprekken.

(lb)

Lees ook:

Meer
Lees meer...