Artificiële intelligentie spot 72 mysterieuze signalen uit andere melkweg

Artificiële intelligentie spot 72 mysterieuze signalen uit andere melkweg

Door artificiële intelligentie te gebruiken zijn 72 nieuwe “fast radio bursts” ontdekt die komen uit een melkweg op 3 miljard lichtjaar van onze planeet. Sterrenkundigen breken zich al jaren het hoofd over wat het eigenlijk zijn. Zijn deze radioflitsen misschien afkomstig van een buitenaardse beschaving? Wel, het valt momenteel in elk geval niet uit te sluiten.

Zo’n tien jaar geleden spotten wetenschappers er voor het eerst eentje: een fast radio burst (FRB), een snelle radioflits. Wanneer zo’n snelle radioflits – die hooguit enkele milliseconden duurt – ontstaat, komt een enorme hoeveelheid energie vrij. Sinds de ontdekking van de eerste fast radio burst in 2007 waren er zo’n twintig gevonden. Eentje daarvan bleek zichzelf te herhalen.

In 2017 werden er opnieuw 15 van die flitsen gezien in amper vijf uur tijd. Astronomen konden de bron pinpointen: de flitsen kwamen uit een sterrenstelsel dat 3 miljard lichtjaar van onze planeet ligt.

Sterrenkundigen breken zich al jaren het hoofd over wat het eigenlijk zijn. Theorieën gaan van krachtige uitbarstingen op pulsars over twee supercompacte neutronensterren die op elkaar knallen en versmelten tot een zwart gat tot signalen van aliens.

FRB 121102

De meest populaire theorie was lang dat zo’n snelle radioflits ontstond tijdens een botsing van neutronensterren. En daarmee namen deze onderzoekers automatisch aan dat zo’n radioflits een eenmalige gebeurtenis was. Die theorie kwam op losse schroeven te staan, toen astronomen op FRB 121102 stuitten. Die radioflits bleek zichzelf te herhalen.

Hij liet tot begin dit jaar al zeventien keer van zich horen. De theorie dat een radioflits ontstaat tijdens een eenmalige catastrofale gebeurtenis was daarmee van tafel geveegd.

Op 26 augustus vorig jaar hebben astronomen van Breaktrough Listen vijf uur lang naar FRB 121102 geluisterd. Ze verzamelden 400 TB aan data en observeerden het hele spectrum van 4 tot 8 GHz. In die vijf uur zagen ze vijftien nieuwe radioflitsen. De snelle radioflitsen waren bovendien op hogere frequenties zichtbaar dan eerdere flitsen. Zo piekte een flits op 7 GHz.

72 in één keer

Wat vooral bijzonder is, is dat de radioflitsen geproduceerd worden in een klein dwergstelsel. Je zou verwachten dat de meest snelle radioflitsen ontstaan in grote sterrenstelsels met het grootste aantal sterren en neutronensterren (resten van zware sterren).

Nu zijn er opnieuw, in één klap, 72 van die snelle radioflitsen ontdekt.
De doorbraak komt er doordat de wetenschappers dat 400 TB aan data hebben laten doorzoeken door een programma dat werkt met artificiële intelligentie.

Gesponsorde artikelen