Left Right
scrollTop top

Artsen geloven dat niet muggen maar insecticiden verantwoordelijk zijn voor misvormde ‘zika’-baby’s


Artsen geloven dat niet muggen maar insecticiden verantwoordelijk zijn voor misvormde ‘zika’-baby’s

Twee gezondheidsrapporten hebben afgelopen week geopperd dat het zikavirus mogelijk toch niet verantwoordelijk is voor de misvormde baby’s die in Latijns-Amerika worden geboren. Wetenschappers geloven dat de oorzaak wel eens kan liggen bij het gebruik van pyriproxyfen, een groeiremmende insecticide die wordt ingezet tegen muggen. Ze stellen vast dat het gebruik daarvan de voorbije 18 maanden fors is toegenomen in de gebieden waar de meeste misvormde kinderen worden geboren.

We weten nog steeds niet veel over zika, het gevreesde virus dat voorlopig enkel in tropische gebieden zoals Latijns-Amerika voorkomt. Het zou gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen, aangezien er al een pak misvormde baby’ zijn geboren. Het gaat om kinderen waarvan het hoofdje duidelijk vervormd is. Maar wat als we zika nu te snel als de grote boosdoener hebben beschouwd? Twee studies kwamen vorige week tot dezelfde conclusie: we hebben het zelf veroorzaakt, want de oorzaak zou bij het gebruik van een insecticide tegen muggen kunnen liggen.

Monsanto?

Het idee werd onder andere geopperd door een groep Argentijnse artsen. Ze merken op dat de eerdere zika-epidemies helemaal niet hebben geleid tot misvormde baby’s, hoewel 75 procent van de bevolking ermee besmet werd. En in sommige landen, zoals Colombia, zien ze ook geen misvormde kinderen ondanks een groot aantal patiënten met zika. Ook de naam van het bedrijf Monsanto wordt in het onderzoek genoemd, aangezien de producten van het Japanse partnerbedrijf Sumimoto Chemical sinds anderhalf jaar in Brazilië zouden worden gebruikt. Monsanto is in het verleden al vaker in het oog van de storm geplaatst door omstreden producten.

Een andere studie, van de Braziliaanse groep Abrasco, stelt ongeveer hetzelfde, namelijk dat in de getroffen gebieden sinds 2014 een bepaald soort insecticide wordt ingezet. En die komt ook in het drinkwater van gezinnen terecht. Het product moet vermijden dat insecten zoals muggen zich tot volwassen vormen kunnen ontwikkelen. Muggen zijn in de regio ook verantwoordelijk voor andere ziekten dan zika, zoals dengue of knokkelkoorts. Maar met de misvormde baby’s hebben ze volgens deze artsen dus niets te maken.

(Bron: Paris Match)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…