Asjemenou: Nederlandse minister noemt België “onleefbaar land” en keurt multiculturalisme af

Asjemenou: Nederlandse minister noemt België “onleefbaar land” en keurt multiculturalisme af

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) heeft België in een toespraak in besloten kring “een onleefbaar land” genoemd. Blok zegt nu dat hij spijt heeft van die uitspraak en dat hij zijn woorden terugneemt.

De Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) deed de uitspraken in juli tijdens een lezing in Den Haag voor Nederlanders die werken bij internationale organisaties. Tijdens zijn toespraak had Blok het onder andere over de multiculturele samenleving, migratie, xenofobie en de opkomst van rechtse, populistische partijen, zoals de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders.

Uitspraak over populistisch rechts

“De grootste partij van Zwitserland is al jarenlang een soort PVV, alleen heet hij daar anders’”, zei Blok. “Dat zijn partijen waarvan ik het denkbeeld niet deel, maar het is niet zo dat Zwitserland (door de opkomst van het populisme) een onleefbaar land is geworden. Of België, althans niet meer onleefbaar dan het daarvoor al was.”

Woordvoerder blust brand

De woordvoerder van Blok moet nu de brand blussen en laat aan allerlei perskanalen, waaronder de Nederlandse krant Algemeen Dagblad, weten dat het de minister spijt. “Ik heb bewoordingen gebruikt die ongelukkig en onzorgvuldig waren”, klinkt het. “Het spijt mij, en ik neem die woorden dan ook terug. Ik vind dat ik die uitspraken niet had moeten doen, zeker niet in mijn rol als minister van Buitenlandse Zaken.”

Sneer naar multiculturalisme

Blok ligt al wekenlang onder vuur door zijn controversiële uitspraken tijdens de lezing. Blok werd toen gefilmd (en wist dat blijkbaar niet). De opnames kwamen een week na de bijeenkomst in juli in de handen van de Nederlandse media.

Blok had onder andere gezegd dat hij “geen enkel multicultureel land ter wereld kent waar mensen vreedzaam met elkaar leven”. Hij noemde de voormalige Nederlandse kolonie Suriname een “failed state, ten onder gegaan aan de etnische opdeling” en zei hij dat “gekleurde mensen in Oost-Europa geen leven hebben”. Blok ging zelfs zo ver dat hij zei dat het “waarschijnlijk genetisch is bepaald dat mensen niet kunnen omgaan met onbekenden”.

Reddingspoging

Om zijn vel te redden, heeft Blok gisteren een brief gestuurd met schriftelijke excuses naar de Tweede Kamer, het parlement van Nederland. Hij maakte een letterlijke transcriptie van zijn lezing openbaar. Daaruit zijn we achter nog meer controversiële uitspraken gekomen, waaronder dus de opmerking over België. Volgens de Nederlandse premier Mark Rutte (VVD) mag Blok ondanks de uitspraken gewoon blijven doorregeren: “Hij heeft zijn uitspraken teruggenomen en kan daardoor prima doorfunctioneren.”

Reynders aanvaardt excuses

Blok laat aan de kranten van Het Mediahuis nog weten dat hij intussen contact heeft gezocht met de landen die zich gekwetst kunnen voelen door zijn uitspraken. Hij geeft nog niet officieel gesproken met de Belgische regering, maar dat blijkt niet nodig. Zo heeft de woordvoerder van de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) laten weten dat voor hen de zaak afgehandeld is met de excuses van Blok.

Gesponsorde artikelen