Left Right
scrollTop top

AstraZeneca zal dan toch beloofde hoeveelheid vaccins leveren aan EU


Astrazeneca coronavaccin
© Shutterstock/Isopix

De Brits-Zweedse farmaproducent AstraZeneca zal toch de beloofde hoeveelheid dosissen van het coronavaccin leveren aan de Europese lidstaten. Gisteren werd nog gezegd dat het maar zou gaan om de helft van de beloofde vaccins, maar in een verklaring aan het Nederlandse NOS belooft AstraZeneca nu toch de 180 miljoen dosissen te leveren.

Het leveren van de coronavaccins van AstraZeneca liep al heel wat vertraging op. Daardoor was de verontwaardiging gisteren dan ook groot toen uitlekte dat het bedrijf in het tweede kwartaal maar de helft van de beloofde vaccins zou leveren. Maar nu krijgen we iets anders te horen.

Helft vaccins

Uit een document van het Duitse ministerie van Volksgezondheid dat persagentschap Reuters kon inkijken, bleek gisteren dat AstraZeneca maar de helft van het beloofde aantal vaccins zou kunnen leveren in het tweede kwartaal. Dat was een streep door de rekening voor heel wat Europese landen, waaronder ook België.

Als AstraZeneca inderdaad maar de helft van de beloofde vaccins zou leveren, zou dat betekenen dat de vaccinatie in ons land heel wat vertraging zou oplopen. In het document stond toen ook te lezen dat de achterstand tegen eind september ingehaald zou zijn.

Toch 180 miljoen dosissen

Maar nu heeft het bedrijf aan het Nederlandse NOS laten weten dat het wél de afgesproken 180 miljoen dosissen zal leveren in het tweede kwartaal. Dat betekent dus dat alle landen van de Europese Unie tussen april en juni hun vaccinatiecampagne zoals gepland kunnen verderzetten.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  136.069.313
 • Aantal
  doden
  2.937.292
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  939.309
 • Aantal
  doden
  23.636