Athene zwart van ’t volk vannacht, voor Grieken is het duidelijk: “We are staying in Europe”

Athene zwart van ’t volk vannacht, voor Grieken is het duidelijk: “We are staying in Europe”

In Athene zijn vannacht duizenden Grieken naar het parlement getrokken om te betogen tegen hun regering die er niet in slaagt de besparingsvoorstellen te realiseren. De Grieken hadden maar één boodschap: “We are staying in Europe”. Wat het lot van de Grieken wordt, is echter nog altijd niet duidelijk. De eurogroep slaagde er gisteren niet in een akkoord te bereiken. Maandag volgt een nieuwe eurotop.

Met duizenden tegelijk verzamelden de Grieken gisterenavond en vannacht op het beroemde Syntagmaplein voor het parlement in Athene.

Ze hielden een betoging tégen hun regering, die er maar niet in slaagt de gevraagde besparingen te realiseren.

Een bijzonder signaal van de Grieken, die meestal juist protesteren tégen de pogingen om Griekenland in de eurozone te houden.

Zo moeten de Grieken nog veel besparen. Gisterenavond ging de eurotop met de Europese ministers van Financiën echter uit elkaar zonder akkoord: de besparingsvoorstellen van de Griekse regering voldeden niet.

Voorzitter Jeroen Dijsselbloem liet achteraf verstaan dat er niet veel tijd meer rest voor de Grieken, “maar dat een akkoord nog altijd mogelijk is”.

Volgens IMF-topvrouw Christine Lagarde heeft Griekenland “degelijke, versoepelende voorstellen gekregen”. Ze wacht nu op tastbare ideeën vanuit de Griekse regering.

Ook Belgisch minister van Financiën Johan Van Overtveldt was niet overtuigd van de nieuwe ideeën die volgens hehm “algemeen” waren en “losjes uit de pols”.

In Griekenland heerst intussen grote bezorgdheid. De afgelopen dagen haalden de Grieken samen al 2 miljard euro van hun spaarrekening.

Maandag komen de Europese ministers opnieuw samen. Het zou wel eens de vergadering van de laatste kans kunnen worden voor Griekenland om de Grexit tegen te houden.

Gesponsorde artikelen