Australië laat 3 miljoen m³ slib lozen bij het Great Barrier Reef

Australië laat 3 miljoen m³ slib lozen bij het Great Barrier Reef

Australië heeft een projectontwikkelaar de toestemming gegeven om 3 miljoen kubieke meter baggerslib te dumpen in de buurt van het Great Barrier Reef. Milieuactivisten steigeren: “We zouden toch ook geen rommel op werelderfgoed als de Grand Canyon of Vaticaanstad gooien?”

De Great Barrier Reef Marine Park Authority geeft North Queensland Bulk Ports de toestemming om het zand en slib van de baggerwerken uit de haven van Abbott Point te dumpen nabij het koraalrif, “op een plek in het natuurgebied waar geen koraal- of zeegrasbedden zijn.” Daarmee is de laatste horde genomen voor het havenbedrijf, bericht de BBC, eerder gaf ook de minister van Milieu zijn fiat. De baggerwerken zijn nodig voor de uitbreiding van de haven, die zo de grootste kolenhaven ter wereld zal worden. 

Volgens de overheid is het slib dat gedumpt zal worden niet vervuild en zullen “de strengste voorwaarden ooit” gesteld worden om te voorkomen dat het rif beschadigd raakt. Het havenbedrijf krijgt volgens The Guardian van de Park Authority 47 voorwaarden opgelegd. De waterkwaliteit moet vijf jaar lang worden gemonitord en er moeten maatregelen genomen worden om de impact op de biodiversiteit te beperken. 

“Veel gelul”

Wetenschappers en milieuactivisten zijn razend. Volgens hen zullen de koralen, het zeegras en de dieren eronder lijden. “We krijgen veel gelul van de Australische regering, maar weinig echte actie”, zegt Richard Leck van het WWF. “Integendeel, de regering laat toe dat grote industriële projecten slib kunnen dumpen in een natuurgebied.” En ook Greenpeace reageert: “We zouden geen rommel op werelderfgoed als de Grand Canyon of Vaticaanstad gooien, waarom zouden we het dan wel dumpen op het Great Barrier Reef?”

Volgens de Australian Marine Conservation Society kan bezinksel trouwens meer dan tachtig kilometer ver drijven. “Het kan zijn dat er geen koraalriffen zijn waar het slib gedumpt wordt, maar er zijn sowieso riffen op tachtig kilometer afstand.” Bovendien toonde een onafhankelijk rapport vorig jaar al aan dat het baggeren schadelijker kan zijn dan gedacht. 

Maar ook de impact op het klimaat baart velen zorgen. “Abbot Point is op weg om de grootste exporthaven voor steenkool ter wereld te worden, en zo de klimaatverandering voorbij het point of no return te duwen”, zegt Greenpeace Australia. “Het is een enorm ontgoochelende beslissing voor iedereen die zich heeft ingezet om deze monsterlijke uitbreiding van de haven tegen te houden.”

“Slechte staat”

Het Great Barrier Reef is het grootste koraalrif ter wereld. Het strekt zich uit over een gebied van 334.400 vierkante kilometer en bestaat meer dan 2.900 individuele riffen. Het is de grootste toeristische attractie van het land én UNESCO-werelderfgoed sinds 1981. Maar het gaat er niet goed mee. Sinds 1985 is meer dan de helft van de koraal verloren gegaan. De afgelopen vier jaar ging het rif 15 procent achteruit, door stormen, koraaletende zeesterren en de opwarming van het oceaanwater.

Door overheidswetenschappers wordt het tegenwoordig officieel bestempeld als “in slechte staat” en de UNESCO waarschuwde vorig jaar dat het het rif op de lijst van bedreigd werelderfgoed ging plaatsen, tenzij er actie ondernomen werd om de waterkwaliteit te verhogen.

In het Great Barrier Reef passeren elk jaar dertig soorten walvissen en dolfijnen, waaronder de bultrug.

Er leven meer dan 1.500 soorten vissen, waaronder Nemootjes.

Er leven ook grote groepen doejongs, of Indische zeekoeien.

En zes verschillende soorten zeeschildpadden.

Gesponsorde artikelen