Australië schaft ‘tampontaks’ af: 18,5 miljoen euro minder voor overheid

Australië schaft ‘tampontaks’ af: 18,5 miljoen euro minder voor overheid

De Australische regering heeft de omstreden ‘tampontaks’ afgeschaft. Dat was een belasting op tampons en andere hygiënische producten voor vrouwen. De Australische minister van Vrouwenzaken Kelly O’Dwyer (Liberal Party) is in de wolken: “Miljoenen Australische vrouwen zullen dankbaar zijn.”

In 2000 voerde de toenmalige Australische regering de omstreden belasting op tampons en andere hygiënische producten voor vrouwen in. Het ging om een heffing van 10 procent op een tampon. Dat werd destijds beschouwd als een niet-essentieel product door de regering Howard.

“Gezond verstand gezegevierd”

Vrouwenrechtenorganisaties hebben 18 jaar lang gestreden voor de afschaffing van deze ‘tampontaks’ en ze krijgen nu hun gelijk. Ze hebben al die tijd geargumenteerd dat het oneerlijk was dat zonnebrandcrème, condooms of scheermesjes niet als luxeproducten werden gezien en tampons wel.

De beslissing werd genomen door minister van Financiën Josh Frydenberg (Liberal Party). “Het gezond verstand heeft gezegevierd, en deze hervorming had al lang moeten gebeuren. De belasting op goederen en diensten zal afgeschaft worden vanaf 1 januari volgend jaar voor producten voor vrouwelijke hygiëne”, zei die.

18,5 miljoen euro minder voor overheid

De Australische minister van Vrouwenzaken Kelly O’Dwyer (Liberal Party) reageert tevreden dat de “oneerlijke belasting” afgeschaft wordt. “Miljoenen Australische vrouwen zullen dankbaar zijn”, zegt ze.

De regionale overheden waren jarenlang tegen de afschaffing omdat ze er ongeveer 18,5 miljoen euro door mislopen.

In 2015 werd een gelijkaardig regeringsvoorstel nog geweigerd omdat de overheden zo 30 miljoen Australische dollar zouden mislopen bij een afschaffing.

Gesponsorde artikelen