Australië sluit grens en beveelt lockdown na nieuwe coronapiek

Melbourne lockdown
ISOPIX

De Australische deelstaat Victoria sluit zijn grens met New South Wales om een verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Daardoor isoleert het zijn 6,6 miljoen inwoners van de rest van het land. De maatregel komt er nadat het aantal coronabesmettingen in Victoria een nieuwe piek heeft bereikt.

De grens tussen deelstaten Victoria en New South Wales zal in de nacht van dinsdag op woensdag voor onbepaalde duur gesloten worden. Wie tussen de deelstaten wil reizen, moet een vergunning aanvragen. Volgens een verklaring die door de overheid van New South Wales is vrijgegeven, zullen alle reizigers die uit Victoria terugkeren 14 dagen in zelfisolatie moeten gaan. Overtreders zullen zwaar gestraft en beboet worden.

Broeihaard in meest bevolkte regio

De beslissing komt er nadat het aantal coronabesmettingen een nieuwe piek heeft bereikt in Victoria. Maandag werden er 127 nieuwe besmettingen geregistreerd in een tijdspanne van 24 uur. Dat is de hoogste dagelijkse toename tot nu toe. Vooral in Melbourne, de hoofdstad van Victoria, zijn er veel besmettingen bij gekomen.

Victoria (6,6 miljoen inwoners) en New South Wales (7,5 miljoen inwoners) zijn de twee meest bevolkte deelstaten van Australië. Door de grens tussen de twee staten te sluiten, hopen de autoriteiten een mogelijke verspreiding van het virus naar de rest van het land te vermijden. Australië telt in totaal 25 miljoen inwoners. In het hele land zijn ondertussen 106 mensen aan Covid-19 overleden, van wie 22 gevallen in Victoria.

Complete lockdown

Melbourne COVID-19
Niemand mag de woontorens verlaten. (ISOPIX)

Een sociale woonwijk in Melbourne is één van de plaatsen waar het coronavirus vorige week opnieuw ernstig toesloeg. In totaal wonen er meer dan 3.000 mensen in negen woontorens. Zaterdag al werden de bewoners in complete lockdown gezet. Rond de flats staan agenten om te controleren of iedereen binnen blijft.

Corona Melbourne
EPA
Victoria COVID-19 towers
Agenten in Melbourne brengen boodschappen rond voor bewoners in quarantaine. (ISOPIX)

In totaal werden er al 398 tests uitgevoerd bij bewoners in de woontorens. Daarvan waren er 53 positief. Omdat niemand is de torens mag verlaten, voorziet de overheid de bewoners van voedselpakketten. Sommigen klaagden over de slechte organisatie van de overheid. “Enkele woningen hadden om twee uur ’s nachts nog geen eten bezorgd gekregen”, zegt een van de flatbewoners tegen The Guardian. Toen de voedselpakketten er eindelijk waren, bleken er zaken te ontbreken. Ook zaten er etenswaren tussen die al lang over datum waren, zegt een bewoner tegen de lokale zender 7news.

Tegelijkertijd zijn de nachtclubs in deelstaat Queensland afgelopen weekend opnieuw open gegaan. Sindsdien zijn er geen besmettingen meer bijgekomen. Een groot contrast dus met de situatie in Victoria.

Gesponsorde artikelen