Australië stopt tijdelijk met bombarderen boven Syrië na gespierde taal Rusland

Australië stopt tijdelijk met bombarderen boven Syrië na gespierde taal Rusland

Australië stopt tijdelijk met IS-doelwitten boven Syrië te bombarderen. Dat doet het naar aanleiding van de oplopende spanningen tussen Rusland en de VS. Zo heeft Amerika onlangs een Syrische jet uit de lucht geschoten omdat het rebellen, die tegen IS vechten, bleef bombarderen. België zit voorlopig nog met zes F-16’s in de regio.

Australië houdt tijdelijk op bombardementen uit te voeren boven Syrië. Dat meldt persbureau Reuters. Het Australische ministerie van Defensie geeft aan dat het de maatregel uit voorzorg neemt omdat de spanningen tussen Rusland en de VS over de luchtaanvallen opgelopen zijn. Zo hebben Amerikaanse piloten zondag een Syrisch gevechtsvliegtuig van het Assad-regime uit de lucht geschoten omdat het rebellen, die door het Westen gesteund worden, in plaats van IS-strijders bleef bombarderen.

De internationale coalitie tegen IS, waar ook België deel van uitmaakt, vecht normaal niet met het leger van de Syrische president Bashar al-Assad, dat door Rusland gesteund wordt. Het Kremlin is dan ook woest over het bombardement van de VS en noemt het “een schending van de Syrische soevereiniteit en het internationale recht”. Voortaan beschouwt het alle vliegtuigen en drones van de internationale coalitie tegen IS, waar ook België deel van uitmaakt, als doelwit indien ze ten Westen van de Eufraat-rivier opgemerkt worden. Dat gebied werd ingenomen door het leger van Assad.

België blijft in Internationale Coalitie

Australië zat al enkele jaren in de Internationale Coalitie, maar heeft de deelname nu dus tijdelijk stilgelegd. Het ministerie zegt dat het nog niet weet hoelang de opschorting zal duren. De Australische deelname aan de operaties boven Irak gaan wel gewoon door.

Rusland verbrak eerder al een speciale communicatielijn met de VS die bedoeld was om ongelukken en conflicten in het luchtruim boven Syrië te voorkomen. België heeft voorlopig nog steeds zes F-16’s in de regio. Die opereren vanuit Jordanië voor de Internationale Coalitie. Onlangs werd de missie nog eens met zes maanden verlengd.

Gesponsorde artikelen