Australië verzet zich tegen opname Great Barrier Reef op lijst van bedreigd erfgoed

Australië meldt dat het zich “krachtig zal verzetten” tegen een uitspraak van Unesco om het Groot Barrièrerif te bestempelen als “in gevaar”. De culturele organisatie van de Verenigde Naties beweert dat de klimaatverandering en het gebrek aan actie van het land de werelderfgoedsite bedreigen.

Unesco vindt dat het Groot Barrièrerif op de lijst moet komen van bedreigde werelderfgoederen. De VN-organisatie roept Australië op om “op alle mogelijke niveaus sneller actie” te ondernemen tegen de klimaatverandering. Het voorstel zou in juli kunnen worden geratificeerd.

“Best beheerde rif ter wereld”

De Australische minister van Milieu Sussan Ley verzet zich tegen het voorstel en benadrukt dat het land miljarden dollars heeft uitgegeven om te proberen het rif te beschermen. “Ik ben het ermee eens dat de wereldwijde klimaatverandering de grootste bedreiging vormt voor de riffen in de wereld, maar het is naar onze mening verkeerd om het best beheerde rif ter wereld op de lijst van bedreigde riffen te plaatsen”, zei ze in een verklaring.

De Australische regering is van plan om het besluit van Unesco aan te vechten voordat het Werelderfgoedcomité volgende maand in China bijeenkomt. In 2017 toonde datzelfde comité zich “erg ongerust over de verbleking en sterfte van het koraal in 2016 et 2017”, maar het besliste dat het koraalrif daarom nog niet op de lijst van bedreigd erfgoed moest worden opgenomen. Het Groot Barrièrerif kwam in 1981 op de werelderfgoedlijst en is een van de meest biodiverse ecosystemen ter wereld.

Helft afgestorven

Door de opwarming van onze oceanen, een gevolg van de klimaatverandering, sterft er steeds meer koraal af. Uit een studie van de James Cook University, een universiteit in Australië, blijkt dat de afgelopen 25 jaar de helft van het grootste koraalrif ter wereld is verdwenen.

Volgens de wetenschappers is de achteruitgang voornamelijk te wijten aan periodes van verbleking van de koralen. “Die verbleking doet zich voor wanneer de koralen algen uitstoten die ze van hun levendige kleuren beroven. Door de stijgende temperatuur in de oceaan doen ze dat almaar vaker”, zei een van de onderzoekers. (lb)

Meer
Lees meer...