Australië wil vaccin tegen coronavirus verplichten of “sterk aanmoedigen”

Er is in Australië ophef ontstaan over een uitspraak van premier Scott Morrison. Die zei eerst dat het land een vaccin tegen het coronavirus wil verplichten. Daarop kwam hij later terug door te zeggen dat ze “sterk aangemoedigd” zal worden.

Net als veel landen heeft ook Australië problemen met het onder controle krijgen van het coronavirus. Aanvankelijk leek het land met zo’n 25 miljoen inwoners de epidemie snel onder controle te hebben met amper 7.500 gevallen tijdens de eerste golf. Sinds begin juli is het virus echter terug in Australië. Al snel liepen de besmettingen en doden opnieuw op. Ondertussen hebben in het land al zo’n 24.000 mensen positief getest en zijn er al 450 doden gevallen.

Sinds een week lijkt de tweede golf in Australië opnieuw enigszins onder controle, maar de schrik voor een nieuwe uitbraak zit er duidelijk in. Dat blijkt uit de uitspraken van premier Scott Morrison over een mogelijk vaccin.

Scott Morrison premier Australië
Scott Morrison, premier van Australië – Bron: Isopix

95 procent van bevolking

“We spreken over een pandemie die de wereldeconomie heeft vernield en het leven heeft gekost aan honderdduizenden over de hele wereld. Dus, weet je, we hebben de meest uitgebreide reactie hierop nodig om Australië weer normaal te maken”, zei Morrison in een radio-interview.

De premier voegde daaraan toe dat het doel was om 95 procent van de bevolking te laten inenten. Hij liet ook weten dat hij “verwachtte” dat het vaccin verplicht zou worden, op uitzonderingen voor medische redenen na.

Enkele later kwam Morrison op die uitspraken terug en klonk het al heel anders. Tegen de radiozender 2GB zei hij toen ineens dat hij niet bedoelde dat het vaccin “verplicht” zou worden, maar enkel “sterk aangemoedigd”. “We kunnen niet iemand vasthouden en ze verplichten om het te krijgen”, zei hij.

Meer
Lees meer...