Australiër vindt vijftig jaar oude boodschap in een fles … en de verzender!

Afzender van boodschap in een fles gevonden
pexels

Een boodschap in een fles, da’s het soort post waarvan je niet verwacht dat je ‘m ooit krijgt … of dat ie aankomt. Toch heeft een Australische jongen zo’n briefje gekregen. Hij zocht de verzender en die blijkt, vijftig jaar na datum, aan de andere kant van de wereld te wonen.

Geef maar toe: ook jij hebt ooit een briefje in een colaflesje gedropt en het zonder nadenken in de zee gegooid. (Het is ok, je was waarschijnlijk tien jaar oud). Je verwacht geen antwoord op zo’n berichtje maar af en toe horen we eens van een geweldig verhaal. Zoals dat van de 11-jarige Jyah Elliot en zijn vader Paul. Zij vonden een briefje in een fles aan de Australische westkust en dat bleek maar liefst 50 jaar oud te zijn.

Het briefje was geschreven toen Paul Gilmore op cruise was tussen Fremantle en Melbourne. Hij voelde zich nogal eenzaam en gooide dan maar letterlijk een boodschap in een fles uit het schip. Hij is van Britse afkomst, maar woonde een tiental jaar in Australië voor hij met zijn gezin terug naar het VK verhuisde.

In het briefje smeekt de toen 13-jarige Gilmore om hem alsjeblieft een briefje terug te schrijven. Op het retouradres stond een Australisch adres, maar daar woonde Gilmore al lang niet meer. Erger: de man bleek helemaal naar Groot-Brittannië te zijn verhuisd.

Britse afzender

De brief won wat aandacht in de media en ABC, een Amerikaanse nieuwszender, kon Gilmore traceren. Wat blijkt … de man bleek net op cruise. Z’n zus liet echter optekenen dat Paul zonder twijfel bijzonder blij zal zijn met het antwoord.

De plasticsoep? Die is zestig keer zo groot als België.

Voor wie denkt dat Gilmore een groot stuk van zijn leven doorbrengt op schepen: da’s helemaal niet het geval. De laatste keer dat ie op een cruiseschip zat, buiten deze trip langs de Baltische kust, was namelijk z’n heenreis naar Australië.

Hoe lang blijft een fles drijven?

De zus van de auteur herinnert zich nog duidelijk dat Paul verschillende flesjes in de zee liet vallen. In totaal moeten er een zestal zijn geweest. De kans dat Pauls andere brieven nog toekomen, is erg klein, zeggen experts.

De kans dat zo’n flesje vijftig jaar blijft drijven, is zo goed als nul. Waarschijnlijk spoelde de fles vrij snel aan, en werd ze nadien met zand bedekt. Een storm zal de fles vervolgens blootgelegd hebben. Die werd dan weer opgepikt door Jyah. Zo zie je maar: nooit wanhopen.

Gesponsorde artikelen