Australiës beroemdste trekpleister verscherpt de regels: kijken mag, aankomen niet meer

Australiës beroemdste trekpleister verscherpt de regels: kijken mag, aankomen niet meer

Uluru beklimmen, het zal een droom blijven voor zij die niet voor november 2019 aan de andere kant van de wereld geraakt. Australiës grootste trekpleister verstrengt namelijk de regels en dat wil zeggen dat toeristen beter op zoek gaan naar een ander historisch heiligdom om hun klimijzers in te zetten. 

Zoek ‘Australië’ op en je vindt Uluru. Ayers Rock, zoals de eenzame rotsformatie ook wel eens genoemd wordt, is waarschijnlijk de belangrijkste natuurlijke trekpleisters van Australië, en één van de meest inde klimplaatsen. Het domein trekt jaarlijks een kwart miljoen bezoekers, waarvan er een heel pak ook Ayers Rock willen beklimmen. Vanaf november 2019 mag dat niet meer, heeft de Australische overheid nu beslist.

Protest sinds 1996

Waarom niet? Eigenlijk komt de vraag van de lokale gemeenschap, de Anangu. Zij pleiten al jaren om de Uluru klimvrij te maken, omdat het een belangrijk heiligdom is voor hen. Dat wil niet zeggen dat ze tegen toerisme zijn, maar het klimmen is er te veel aan. Het protest tegen klimmen was dan ook al bezig sinds 1996, maar nu pas komt er schot in de zaak.

Anangu-vertegenwoordiger David Ross, de directeur van het Central Land Council, laat weten in een verklaring dat “Deze beslissing al lang onderweg is, en onze gedachten zijn bij onze ouderen, die uitkeken naar deze dag, maar er niet meer bij kunnen zijn om het te vieren. Waarom deze beslissing niet eerder gemaakt is, is een goede vraag. Anangu strijden al jaren om verschillende lobbygroepen en druk van buitenaf te verenigen met hun zaak.”

Iets anders dan?

Niet meer klimmen op Uluru dus, gelukkig zijn er nog talloze andere dingen te doen down under én kan je het prachtige stukje natuur nog altijd gaan bewonderen. Kijken mag, aankomen niet.

Gesponsorde artikelen