Left Right
scrollTop top

Australische wilde katten doden elke nacht één miljoen vogels en daarom zetten ze een gebied af van 94 vierkante kilometer


Australische wilde katten doden elke nacht één miljoen vogels en daarom zetten ze een gebied af van 94 vierkante kilometer

In Australië doden wilde katten elke nacht één miljoen (!) vogels. Daardoor zijn er al twintig inheemse vogelsoorten uitgestorven. Daarom is er in het centrum van het land het grootste katbestendig hek ter wereld opgezet. Het resultaat is een afgeschermd gebied van 94 vierkante kilometer, waarin ook heel wat beschermde buideldieren zitten.

De katbestendige afbakening is 44 kilometer lang en bestaat uit 85.000 palen, 400 kilometer afschermdraad en 130 kilometer gaas. Het gigantische hek vormt de nieuwe afbakening van het Newhaven natuurreservaat dat in handen is van de organisatie die instaat voor het behoud van natuurlijke fauna en flora in Australië (Australian Wildlife Conservancy, AWC).

Bedreigde diersoorten zoals de grootoorbuideldas, de lesueurborstelstaartkangoeroerat en de westelijke buidelhaas zullen door deze maatregel de kans krijgen om hun populatie opnieuw op peil te krijgen in het kolossale gebied waar ze veilig zijn voor de epidemie van de wilde katten.

De AWC schat dat de katten jaarlijks ongeveer 73.000 inheemse zoogdieren, reptielen en vogels doodden in het gebied dat nu omheind is. AWC-bestuursvoorzitter Atticus Fleming zegt in de Britse krant The Guardian dat ze verwachten dat de populatie van de westelijke buidelhaas in de komende tien jaar van 2.400 zal stijgen naar 18.000.

iStock

94 vierkante kilometer

Australische natuuractivisten hopen elf bedreigde buideldiersoorten in het gebied te herintroduceren. Er zijn vallen gezet om de naar schatting vijftig katten in het gebied te vangen. Daarvoor wordt beroep gedaan op lokale Warlpiri-Aboriginals. Eens die katten buiten liggen, zal het reservaat van 94 vierkante kilometer het grootste kattenvrije gebied van Australië zijn. Momenteel wordt zo’n 99,8 procent van het land bevolkt door wilde katten.

Het gaat onder andere om langoorbuideldassen, buidelmiereneters, gouden kortneusbuideldassen, zwartstaartbuidelmarters en rotskangoeroes.

wiki

“Natuurlijke condities opnieuw creëren”

Fleming stelt dat de maatregel de reputatie van Australië als “het wereldwijde epicentrum van het uitsterven van diersoorten” zal verliezen. Hij wijst erop dat er zo’n dertig inheemse zoogdiersoorten uitgestorven zijn sinds de Europese kolonisatie.

“Er wordt momenteel van alles uitgeprobeerd”, zegt Fleming. “Maar op dit moment is er niet één ding dat zal helpen en er is geen garantie dat het probleem uiteindelijk opgelost wordt. Deze grote katvrije zones zijn dus essentieel.”

“We hebben al heel veel geprobeerd om van vossen en katten af te raken. Dat is waar Newhaven om draait. Deze inheemse zoogdieren kweken zoals konijnen. We zetten dat hek om de natuurlijke condities opnieuw te creëren.”

istock

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899