Australische zakenman, die loog de uitvinder van bitcoin te zijn, is voor 5 miljard aangeklaagd

Australische zakenman, die loog de uitvinder van bitcoin te zijn, is voor 5 miljard aangeklaagd

Craig Wright, de Australische zakenman en computerwetenschapper die beweerde dat hij onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto bitcoin uitgevonden had, heeft een miljardenclaim aan zijn been. Wright zou voor minstens 5 miljard dollar aan cryptomunten weggesluisd hebben uit het portfolio van zijn overleden zakenpartner Dave Kleiman.

De Australische zakenman Craig Wright zou documenten vervalst hebben om bitcoins en andere cryptomunten van zijn overleden zakenpartner Dave Kleiman in handen te krijgen. Dat meldt de nieuwswebsite Finance Magnates.

Wright en Kleiman stonden aan de wieg van de ontwikkeling van de cryptomunt bitcoin. Wright claimde zelfs enige tijd dat hij Satoshi Nakamoto was, de mysterieuze uitvinder van de bitcoin. Later gaf hij toe dat dat gelogen was.

Kleiman overleed in 2013 en was een hooggeëerd computerwetenschapper. Ook richtte hij het bedrijf W&KK Info Defense Research LLC op. Zijn business: bitcoins minen.

Contracten vervalst

Volgens de aanklacht zijn die bitcoins weggesluisd naar trustfondsen op de Seychellen, in Singapore en het Verenigd Koninkrijk. Het ging om meer dan 1,1 miljoen stuks, die tegen de huidige koers meer dan 11 miljard dollar waard zijn. Minimaal de helft van die bitcoins zou van Dave Kleiman zijn. De aanklacht werd op 14 februari ingediend bij een Amerikaanse rechtbank in Florida door Ira Kleiman, de broer van Dave Kleiman.

Tijdens de rechtszaak moet het exacte aantal bitcoin dat toebehoort aan het nalatenschap van Kleiman vastgesteld worden. Het zou om een bedrag van minstens 5 miljard dollar.

“Craig heeft na de dood van Dave een plan bedacht om alle bitcoins in handen te krijgen die eigendom van Dave waren”, klinkt de aanklacht. “Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij ten minste drie contracten geantidateerd om een spoor van valse papieren te creëren.”

iStock

‘Uitvinder’ van Bitcoin

In 2015 werd Wright halsoverkop wereldberoemd. Toen duidden het tijdschrift Wired en website Gizmodo hem aan als Satoshi Nakamoto, de ontwikkelaar van bitcoin. Enkele maanden later schreef hij op zijn blog dat hij inderdaad achter het pseudoniem Satoshi Nakamoto zat, naar eigen zeggen om een einde te maken aan alle speculatie. “Ik was was de belangrijkste factor, maar andere mensen hebben me geholpen”, zei hij op de BBC.

Drie dagen later nam hij zijn woorden terug: “Ik weet dat ik hier niet sterk genoeg voor ben. Ik kan alleen zeggen dat het me spijt. En vaarwel.”

Federale politie

Satoshi Nakamoto bezit volgens deze gedetailleerde analyse van de blockchain zo’n 980.000 bitcoin. Het merendeel daarvan staat al jaren geparkeerd op dezelfde ‘rekening’. Alleen Satoshi zelf kan erbij.

Mocht de echte Nakamoto op een dag toch opstaan en het miljardenfortuin opeisen, dan zal diegene meteen een hoop vragen moeten beantwoorden. Vraag dat maar aan Craig Wright. Toen Wired hem aanwees als bitcoinbedenker, stond diezelfde dag nog de federale politie van de VS bij hem op de stoep.

Gesponsorde artikelen