Left Right
scrollTop top

Autofabrikanten lieten niet alleen proeven met apen uitvoeren, maar ook met mensen


Autofabrikanten lieten niet alleen proeven met apen uitvoeren, maar ook met mensen

Tussen 2012 en 2015 zou er een korte termijn-inhalatieonderzoek naar stikstofdioxide bij gezonde mensen zijn gedaan. Vorige week kwam aan het licht dat voor een onderzoek gefinancierd door autofabrikanten Volkswagen, BMW en Daimler proeven met apen zijn uitgevoerd. 

Zowel de Stuttgarter Zeitung als de Süddeutsche Zeitung melden de testen op mensen op basis van een rapport dat de kranten in handen hebben gekregen. Het rapport is opgesteld door de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT), die werd gefinancierd door autofabrikanten Volkswagen, BMW en Daimler. De EUGT liet volgens het rapport een “kortetermijn-inhalatieonderzoek” doen naar stikstofdioxide (NO2) bij gezonde mensen.

Aken

De EUGT heeft volgens de kranten de gevolgen van verschillende NO2-concentraties bij 25 jonge gezonde personen laten onderzoeken. Dat zou zijn gebeurd tussen 2012 en 2015 bij het universiteitsziekenhuis in Aken, net over de Belgische grens.

Uit het experiment kwam volgens de Süddeutsche Zeitung naar voren dat de ingeademde NO2 “geen reactie” gaf. Het gas zou bij de proefpersonen niet tot een ontstekingsreactie in de luchtwegen hebben geleid.

Stikstofdioxide (NO2) is een van de schadelijke stoffen in uitlaatgassen. Volkswagen sjoemelde jarenlang met testresultaten van onderzoek naar uitlaatgassen van dieselauto’s. De NO2-waarden werden gemanipuleerd zodat de auto’s voldeden aan de wettelijke normen voor dieselauto’s. In de praktijk werden de normen vaak overschreden.

Fabrikant Daimler zegt in een reactie in de Süddeutsche Zeitung geschokt te zijn door het onderzoek met proefpersonen. “Wij distantiëren ons expliciet van het onderzoek en de EUGT”, laat het bedrijf weten. “We veroordelen de experimenten in de sterkste termen.”

Daimler benadrukt in de verklaring dat het wel betrokken was bij de EUGT, maar geen invloed heeft gehad op hoe de proeven zijn opgezet. De aanpak van de EUGT “gaat in tegen onze waarden en ethische principes”, stelt Daimler. Het concern gaat een uitgebreid onderzoek instellen naar de kwestie.

Tekenfilms

Vorige week werd bekend dat de EUGT proeven met apen heeft uitgevoerd. De dieren werden in een afgesloten ruimte blootgesteld aan uitlaatgassen. Dat onderzoek moest aantonen dat een moderne dieselauto van Volkswagen veel minder vervuilend is dan oudere auto’s. Volkswagen bood zaterdag excuses aan voor die dierproeven.

“Tien apen urenlang moedwillig uitlaatgas laten inademen is walgelijk en absurd”, zei premier Stephan Weil van Nedersaksen. Die Duitse deelstaat is grootaandeelhouder van het autoconcern. Hij eiste van Volkswagen de garantie dat er nooit meer zulke dierproeven worden gedaan.

In het onderzoeksverslag over de affaire zegt de Amerikaanse onderzoeker Jake McDonald dat de apen vier uur lang in een luchtdichte ruimte werden gezet, waar ze uitstoot van dieselauto’s inademden. Om de dieren rustig te houden, werden tijdens de test tekenfilms vertoond. “Daar keken ze graag naar”, zei McDonald.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.944.089
 • Aantal
  doden
  1.166.685
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899