Axel Witsel: de man die we ’t verwijten dat hij (veel) geld wil verdienen

Axel Witsel: de man die we ’t verwijten dat hij (veel) geld wil verdienen

We kunnen het niet meer negeren: Axel Witsel heeft gekozen voor de yuans door z’n besluit om bij Tianjin te gaan spelen, in het verre China. Liever dat dan het prestigieuze Juventus. Het salaris van achttien miljoen euro per jaar, en dat vier jaar lang, zit daar ongetwijfeld voor iets tussen. Iedereen is in shock, maar heeft er zich al iemand afgevraagd wat ze in zijn plaats zouden doen? 

Als je de hele historie wat gevolgd hebt, dan heb je de contra-argumenten al gehoord en die zijn heel begrijpelijk. Geld kiezen over prestige, da’s geen evident keuze, zeker niet als het al de tweede keer is (Witsel heeft al een keer eieren voor z’n geld gekozen toen hij voor Russisch roebels en Zenit Sint-Petersburg koos in 2012.)

Maar geld en voetbal zijn geen vreemden voor elkaar, dat weet iedereen. Als we al aanvaarden dat sommige spelers letterlijke gouden schoenen kunnen kopen van het bedrag dat ze betaald worden (door investeerders die bereid zijn om dat bedrag op te hoesten), kunnen we misschien even focussen op de persoonlijke keuze van Axel Witsel.

Oké, de 27-jarige voetballer zijn argument dat hij met zijn keuze de ‘toekomst van zijn familie’ garandeert, valt nogal zwak uit. Eerst en vooral omdat hij bij Juventus ook zo’n 6 miljoen per jaar zou scheppen (twee keer zoveel als bij Zenit), toch ook geen kleingeld. Maar ook omdat de fameuze familiale waarden die hij verdedigt niet noodzakelijk geweldig overeenkomen met al dat exces. Een beetje realiteitszin is zeker aangewezen.

Waarom een voorbeeld?

Axel Witsel zou, wat ons betreft, gewoon hebben kunnen zeggen dat “Ja, ik hou van geld, wat is het probleem juist.” Een ferme “et alors.” Want, laat ons wel wezen, Axel Witsel is niemand iets verschuldigd. Als hij nu denkt dat het beter is voor hem en de zijnen om naar China te vertrekken, wie zijn wij dan om ‘m daar ongelijk in te geven. We zeggen altijd dat voetballers een voorbeeldfunctie hebben, maar waarom eigenlijk?

En dan is er nog het professionele argument: wie zou er in vredesnaam zo’n promotie weigeren? Ok, daar komt altijd wat spijt bij kijken: bijvoorbeeld dat hij nooit op de grasmat gekomen is bij grote internationale toernooien met Zenit. Maar dan moet je er ook rekening mee houden dat een voetbalcarrière, als het meezit, vijftien jaar duurt, niet meer. Niet alle voetballers willen die vijftien jaar kampioen spelen, er zijn er genoeg die eigenlijk gewoon het beste willen, zodat ze in de rest van hun leven ook nog wat plezier hebben.

Toekomst bij de Rode Duivels?

Is z’n carrière bij de Duivels nu voorbij? Mogelijk, maar dat zou nogal jammer zijn. Witsel heeft nog nooit teleurgesteld bij de nationale ploeg, en zelfs als hij geen vooruitgang meer maakt in de komende jaren, is z’n niveau hoog genoeg om bij de vaste ploegopstelling te blijven, toch voor de komende tijd.

Daarbij, ’t is niet alsof zijn verblijf in China één lange vakantie zal zijn. Het niveau van de Chinese kampioenschappen verbetert alleen maar, zeker nu ze ook sterspelers zoals Oscar, Hulk of Carlos Tevez aantrekken. En dat is zonder de trainers te vermelden, zoals André Villas Boas, Manuel Pellegrini of zelf Marcello Lippi. En qua zichtbaarheid is China niet ideaal, maar Rusland was zeker niet veel beter. In elk geval is Witsel pas 27, hij kan gerust een stapje achteruit doen en binnen twee jaar nog terugkomen, met volle zakken.

Het probleem is niet dat Witsel vertrekt naar China, ’t is dat we in Europa problemen hebben met geld. Veel geld willen verdienen, da’s per definitie slecht. Zeker als wij het niet zijn, maar anderen. Nog eens, wie van ons zou zelf zo’n salaris weigeren? Wij zijn ook niet blij dat we Witsel ‘kwijt’ zijn, maar als we even in zijn schoenen wandelen, begrijpen we ’t eigenlijk wel.

Gesponsorde artikelen