Ay Ramón! – De eerste Vlaamse Sinterklaasfilm

Ay Ramón! – De eerste Vlaamse Sinterklaasfilm

In 1992 werd de Sinterklaaslegende nieuw leven ingeblazen door Hugo Matthysen en Bart Peeters. Jan Decleir nam de rol van Sinterklaas voor zijn rekening en voor heel veel mensen van onze generatie werd hij de enige echte Sinterklaas. Tot op vandaag speelt Jan Decleir de rol van Sinterklaas en ook voor de kinderen van nu is hij de enige echte.

Het enige jammere was dat we tot voor enkele jaren altijd op de Nederlandse televisie moesten afstemmen om de intrede van Sinterklaas mee te maken. Daar werd in 2003 een mouw aangepast en werd de intrede getoond op tv in een zeldzame samenwerking tussen VTM en VRT. Ondertussen kunnen we bijna jaarlijks genieten van de intrede op televisie. En de laatste jaren wordt daar telkens een verhaaltje aan gekoppeld met een aantal terugkerende personages. Bart Peeters is nog steeds van de partij, maar ook de kapiteins Verscheepen en Paelinckx, Conchita, Ramon, e.d. Het zijn diezelfde personages die hun opwachting maken in de eerste echte Vlaamse Sinterklaasfilm.

Stijn Coninx (waar is de tijd dat je nog echt grote cinema maakte, Stijn?) en Hugo Matthysen sloegen de handen in elkaar voor deze film. Matthysen schreef het verhaal en Coninx nam de regie voor zijn rekening. Sinterklaas maakt zich klaar voor de jaarlijkse reis naar België. Het is gekend dat zijn paard, Slechtweervandaag, zeeziek wordt en dus niet mee kan met de stoomboot. De taak van Ramón bestaat erin Slechtweervandaag heelhuids in België te krijgen zodat Sinterklaas de daken kan beklimmen, samen met Zwarte Piet en zijn trouwe viervoeter. Dat is echter zonder Tikkelotje gerekend. Haar theatertje boert niet zo goed en ze is op zoek naar goeie artiesten. Als ze Ramón hoort zingen, besluit ze om hem te ontvoeren en hem te verplichten op te treden in haar theatertje… Sinterklaas en zijn vrienden moeten alles uit de kast halen om Ramón en Slechtweervandaag terug te vinden.

De film mikt in de eerste plaats op kinderen, maar net als bij de jaarlijkse intrede valt er ook voor de volwassenen wel wat plezier te beleven aan deze film. De verschillende personages worden stuk voor stuk gespeeld door klasse-acteurs. En Hugo Matthysen weet wel hoe hij een grappige tekst moet schrijven, op het absurde af bij momenten. Alleen blijft de film niet boeiend genoeg om ook de aandacht van volwassenen vast te houden. Daarvoor duurt het ook allemaal net iets te lang. Kinderen zullen hier echter heel veel plezier aan beleven en dat is uiteindelijk toch de bedoeling van zo’n film.

Regie: Stijn Coninx

Met: Jan Decleir, Frans Van Der Aa, Pieter Embrechts, Els Dottermans, Lucas Van Den Eynde, Evelien Bosmans, Matteo Simoni, Tom Van Dyck, Adriaan Van den Hoof, Warre Borgmans & Liesa Van Der Aa

Kurt Blogt

Gesponsorde artikelen