B-Fast is klaar om naar Haïti te gaan, maar ze mogen niet vertrekken

B-Fast is klaar om naar Haïti te gaan, maar ze mogen niet vertrekken

Het noodhulpteam B-Fast, dat na tal van rampen internationaal gerenommeerd is, staat klaar om naar Haïti uit te rukken. Orkaan Matthew richtte daar vorige week een ware ravage aan. Enige probleem: ze hebben van Buitenlandse Zaken nog geen toestemming gekregen om te vertrekken, zo melden De Standaard en Het Nieuwsblad.

Toen ze vorige week duidelijk werd dat Matthew een ramp zou worden voor het straatarme land, kreeg B-Fast al een oproep om zich klaar te houden. Meteen verzamelden tientallen vrijwilligers die zich vrijmaakten om deel te nemen aan een eventuele missie. Intussen zijn er al zeker duizend doden geteld, en heel wat mensen zijn dakloos geworden – als ze dat al niet waren. In 2010 werd Haïti ook al door een natuurramp getroffen. Een aardbeving maakte toen meer dan 100.000 dodelijke slachtoffers. B-Fast ging destijds geweldig werk verrichten.

Politieke discussie

Zes jaar geleden waren ze bij de eerste hulpteams in Haïti, nu zijn ze nog altijd niet vertrokken. De reden: Buitenlandse Zaken heeft geen groen licht gegeven. De problemen met B-Fast begonnen vorig jaar na de aardbeving in Nepal. De reddingswerkers kwamen te laat aan, waardoor de overheid van Nepal liet weten dat ze niet meer nodig bleken. Daarop keerden ze terug naar huis. “Je kunt je afvragen of een organisatie als B-Fast wel zin heeft”, zei Europees Parlementslid Louis Ide (N-VA) in de discussie die volgde.

Sindsdien zit B-Fast als dienst van de federale overheid in politiek vaarwater. “De vraag ‘Vertrekken we?’, wordt zo een politiek spelletje tussen voor- en tegenstanders, bij elke ramp opnieuw. Daardoor wordt er te lang geaarzeld. Bijzonder jammer”, zegt volksvertegenwoordiger Wouter De Vriendt (Groen). Voor medische hulp zou het nu al te laat zijn, maar de vrijwilligers van B-Fast geloven dat ze zich op andere vlakken nog nuttig kunnen gaan maken. Voorlopig moeten ze gefrustreerd afwachten. De Standaard kreeg geen reactie van Buitenlandse Zaken.

Gesponsorde artikelen