B12 is een vitamine die je lichaam écht nodig heeft

B12 is een vitamine die je lichaam écht nodig heeft

Een leven zonder vitamine B12 is gewoonweg niet mogelijk. Je vindt het overal in terug, van een boterham met ham en kaas, een glaasje sojamelk tot vegagehakt. Zonder vitamine B12 zou er letterlijk geen leven op aarde mogelijk zijn en daar zijn verschillende redenen voor.

B12 is belangrijk omdat het je ecosysteem samenbindt. Maar het gaat verder dan dat, deze vitamine maakt ook rode bloedcellen aan en zorgt er op die manier voor dat het zenuwstelsel in werking blijft. Maar waarin vind je deze vitamine nu juist terug?

Vitamine B12

Een voedingspatroon zonder vitamine B12 is eigenlijk niet mogelijk. Planten hebben het niet noodzakelijk nodig maar dieren, waaronder de mens, wel. Hoewel het niet wordt aangemaakt door planten en dieren haal je deze vitamine wel uit tal van dierlijke producten. Het wordt namelijk aangemaakt door bacteriën die B12 aanmaken van plantenresten die achterblijven in de darmwand van planteneters, zoals koeien, varkens en noem maar op.

Waarom is quinoa zo gezond?

Uiteraard maakt ons lichaam een kleine hoeveelheid bacteriën aan maar dat volstaat niet om te kunnen overleven. Gelukkig hoef je niet ver te zoeken om deze vitamine te vinden. Je eet een sneetje ham of kaas en je hebt je vitamines al binnen gezien de B12-vitamine letterlijk aan dierlijke eiwitten zit vastgelijmd. Door het aanwezige maagzuur in je lichaam komt de vitamine los en die komt daarna automatisch terecht in de darmwand.

Je raadt nooit welke 7 superfoods griep en verkoudheid helpen voorkomen

De juiste hoeveelheid

Om een gezonde balans te halen, zou je als volwassene ongeveer 2,8 microgram B12 per dag nodig hebben. Maar dat is geen enkel probleem want uit onderzoek blijkt dat iedereen met een gezond en gevarieerd voedingspatroon deze hoeveelheid snel bereikt. Ook voor vegetariërs is er geen reden tot paniek gezien zij de vitamine uit eieren en zuivel kunnen halen.

Vegan eten, is dat eigenlijk duurzaam?

De minderheid

Veganisten, ouderen en mensen met een chronische ziekte moeten soms wel ietsje langer zoeken om voldoende van deze vitamine binnen te krijgen. Veganisten eten namelijk geen zuivel of eieren waardoor zij dat moeten vervangen door supplementen. Bij ouderen ligt het iets moeilijker omdat de productie van het maagzuur met de jaren afneemt. Tenslotte is het voor zwangere vrouwen ook belangrijk dat zij voldoende B12 binnenkrijgen gezien zij amper of geen rood vlees eten tijdens de zwangerschap. Dat kan leiden tot een vitaminegebrek en verhoogt het risico op geboorteafwijkingen zoals een open rug.

Wil je minderen met vlees maar geen vegetariër worden? Dan is dit de oplossing

B12-reserve

Zodra je B12-reserves op zijn, zal je energie afnemen. Dat is ook normaal aangezien er geen rode bloedcellen meer worden aangemaakt en waardoor je dus in bloedarmoede komt. Met als gevolg dat je tintelingen voelt in je handen, of minder gevoel ervaart omdat je zenuwstelsel niet goed meer functioneert. B12-supplementen zijn dan voor jou de oplossing die je heel gemakkelijk in de winkelrekken kan terugvinden. Ook aan sojamelk of vleesvervangers zijn er vaak B12-supplementen toegevoegd die het product vitaminerijk maken en dus bijdragen tot een gezonde hoeveelheid aan B12 in je voedingspatroon.

Gesponsorde artikelen