‘Baas in eigen buik’ is nu nog minder van toepassing in de Verenigde Staten: Trump kiest voor wet tegen anticonceptie

‘Baas in eigen buik’ is nu nog minder van toepassing in de Verenigde Staten: Trump kiest voor wet tegen anticonceptie

Het Amerikaanse departement van Gezondheid keert terug in de tijd en doet twee maatregelen van de Obama-administratie teniet. Daardoor kunnen werkgevers om ‘religieuze’ of ‘morele’ redenen ervoor kiezen om niet langer de kost voor anticonceptie te dekken voor hun werknemers.

Obama zorgde dat iedereen een ziekteverzekering kon en zelfs moest nemen tijdens zijn regeerperiode. In die verzekering konden vrouwen ook voorbehoedsmiddelen opnemen zodat ze gratis toegang kregen tot bijvoorbeeld de pil.

Maar daaraan komt nu een einde, want de Trumpadministratie heeft beslist om die regels terug te schroeven, zo schrijft de Los Angeles Times. Met twee nieuwe regels, die onmiddellijk van kracht zijn, kunnen werkgevers nu om religieuze of morele redenen kiezen om niet langer dat deel van de ziekteverzekering te dekken.

Onbegrip

Het is nog onduidelijk hoeveel effect de nieuwe maatregelen zullen hebben, maar Obama’s keuze om voorbehoedsmiddelen op te nemen in de ziekteverzekering kon op veel goedkeuring rekenen. Dat Trump nu die regels terugdraait, zal ongetwijfeld voor onbegrip zorgen.

In sommige staten zal Trumps wet gelukkig niet veel verschil maken. Zo hebben Californië, Illinois en Maryland hun eigen wetten recent verstrengd zodat verzekeraars niet zomaar anticonceptie kunnen weigeren in hun verzekeringen.