Eerste baby geboren die gedragen werd in baarmoeder van beide moeders

Lesbische koppels die een eigen kind krijgen is niet ongewoon. Maar nu heeft het eerste lesbische koppel een en dezelfde baby in allebei hun baarmoeders gedragen. Een opmerkelijke gebeurtenis, die nog nooit eerder werd uitgevoerd.

Lesbische vrouwen die samen een kind krijgen is tegenwoordig een van de normaalste zaken. Maar wanneer beide vrouwen dezelfde baby in hun buik dragen, weten we dat de wetenschap wel erg ver staat. Het lukte het Britse koppel Jasmine en Donna Francis-Smith. Zij verwelkomden hun zoon Otis twee maanden geleden.

Twee baarmoeders, één kind

De baby werd geboren via een nieuwe In Vivo-techniek. Die bestaat al langer maar nog nooit eerder raakte een lesbisch koppel op die manier zwanger. Speciaal aan die techniek is dat eicellen geoogst worden en samen met het sperma in een minicapsule geplaatst worden. De embryo’s worden er vervolgens uitgehaald en teruggeplaatst in de baarmoeder.

De techniek is dus een beetje omslachtiger dan de welbekende In Vitro-techniek. Daarbij wordt de eicel buiten de baarmoeder bevrucht in een proefbuisje. Pas na twee tot drie dagen worden de embryo’s dan teruggeplaatst in de baarmoeder.

Jasmine en Donna
The Telegraph

Voor deze zwangerschap werd gebruik gemaakt van de AneVivo-procedure. Die werd ontwikkeld door het Zwitserse bedrijf Anecova. De eitjes van de biologische moeder werden geleidelijk aan in een minuscule capsule geplaatst. Daarna werd de capsule terug ingebracht in de baarmoeder waar die verder kon groeien.

Vervolgens namen de dokters al na 18 uur de capsule terug uit de eerste vrouw om die in de baarmoeder van de tweede vrouw te plaatsen. Zij moest de baby dragen tot ze ging bevallen.

Overweldigd

“Jasmine en ik voelden ons best wel overweldigd door de aandacht die we ineens kregen. Bij de meeste lesbische zwangerschappen is er eentje van de twee die het werk doet. Bij ons was dat niet het geval. Wij maakten allebei een heel groot deel uit van de zwangerschap”, vertelt Donna aan The Telegraph.

“Die zwangerschap bracht ons emotioneel dichter bij elkaar. We zijn sowieso al een hecht koppel, maar nu hebben we allebei een heel sterke band met onze zoon Otis.”

Baby Otis
The Telegraph

“Sinds 1985 zijn we in de London Women’s Clinic al bezig met vruchtbaarheidsbehandelingen. Het is dan ook een hele eer om te kunnen zeggen dat wij het eerste holebi-koppel in de wereld een gedeelde zwangerschap lieten beleven. Dat deden we met de unieke technologie van Anecova”, vertelt dokter Kamal Ahuja.

België

Mensen die in ons land aan In Vitro willen doen, kunnen voor een stuk terugbetaald worden door de mutualiteit. Het hangt er wel vanaf bij welke mutualiteit je ingeschreven bent. Als die tussenkomt moet je zelf nog een bedrag betalen rond de 500 euro. Wanneer de mutualiteit niet tussenkomt, kunnen de kosten al snel oplopen tot 1.200 euro.

De slaagkans van een In Vitro-behandeling liggen ook niet ontzettend hoog. Zo heeft een vrouw onder de 35, 29 procent slaagkans. Naarmate je ouder wordt zal de kans op slagen ook gelijkelijk aan afnemen.

Meer
Lees meer...