Baby-okapi geboren in de Antwerpse zoo: je kan ‘m nu ook gaan bekijken

Baby-okapi geboren in de Antwerpse zoo: je kan ‘m nu ook gaan bekijken

Babynieuws uit ZOO Antwerpen: ze hebben er een baby-okapi bij. Die werd al in januari geboren, maar mag nu ook z’n allereerste stapjes in het buitenverblijf doen, omdat het zo ontzettend warm is de laatste dagen.

De geboorte van Ubundu, zo heet de nieuwe kleine okapi, is uitstekend nieuws voor ZOO Antwerpen. De okapibaby is deel van het kweekprogramma van de dierentuin en is een uitstekende boost voor de bedreigde diersoort.

Nog een babydier met streepjes: de babyzebra uit Planckendael!

Papa Bondo

De moeder van Ubundu heet Lindi en zijn vader is Bondo. Daarmee zorgt de zoo in Antwerpen ook voor best wat diversiteit. Da’s moeilijk te bereiken in een gesloten kweekprogramma, maar in Antwerpen zijn de okapi’s eigenlijk deel van een reservepopulatie. Die zou eventueel op lange termijn terug kunnen geplaatst worden in Congo, waar de diersoort thuishoort.

Om een lang verhaal kort te maken: er zijn niet zo veel mannetjes in de kweekprogramma’s. Bondo, de okapi die ook de papa is van Ubundu, is één van de meestgevraagde okapi’s in de wereld, omdat hij zowat op z’n piek zit. Dat er nu een zoontje van hem rondloopt, is dus goed nieuws.

Deze babydieren tonen waarom mama’s fantastisch zijn.

Zover zijn we natuurlijk nog niet, maar het toont wel hoe moeilijk de situatie voor okapi’s ligt. De laatste tien jaar alleen al is de okapipopulatie met 50% afgenomen. Je kan ze enkel vinden in de regenwouden van Congo en ze zijn heel schuchter. Hun leefgebied is heel klein en neemt ook nog eens af door de boskap, of we binnen tien jaar nog okapi’s zullen vinden in Congo, is nog maar de vraag.

Soms loopt het verkeerd af: baby-olifant Tarzen overleefde het niet.

Buiten te zien

Het okapibaby’tje in de zoo van Antwerpen is intussen een maand oud en werd genoemd naar een regio in Congo. Omdat het zo warm is, mag Ubundu ook naar buiten, bij temperaturen van meer dan 14°C kan je ‘m dus gaan bekijken in de Antwerpse zoo en z’n streepjes gaan tellen.

Gesponsorde artikelen