Babygirafje geboren in Planckendael en ’t heeft een prachtige naam

Babygirafje geboren in Planckendael en ’t heeft een prachtige naam

Planckendael heeft prachtig nieuws: giraf Barbie is dit weekend bevallen van een gezond jong: Twiga. Het is de zesde baby voor mama Barbie, een grote aanwinst voor het kweekprogramma dus. Je kan het babygirafje al gaan bekijken in Planckendael! 

Nog een reden om eens naar de zoo te trekken: Barbie, de moedergiraf in Planckendael, heeft een zesde babygiraf op de wereld gezet. Twiga, een mannetje, werd geboren op zondag, in het midden van de nacht. Het is, begrijpelijkerwijs, ook geen kleintje: twee meter. Dat is zelfs voor een giraf best groot, zegt de zoo zelf.

Twee meter diep gevallen

Giraffen zijn wel snel zelfstandig: Twiga liep na dertien minuten al op z’n eigen benen. Mama Barbie voedt hem wel nog, hij past dan ook net onder haar buik. Giraffen kunnen zo’n vijfenhalve meter worden, dat zijn dan wel mannetjes. Vrouwtjes zijn zo’n vierenhalve meter hoog. Dat wil ook zeggen dat baby Twiga eerst zo’n twee meter viel bij de geboorte. Gelukkig kwam alles goed.

De geboorte verliep vlot, ’t is dan ook de zesde baby voor giraffenmama Barbie. Zij is deel van een kweekprogramma voor giraffen, want de dieren zijn bedreigd. De naam van haar jongste spruit komt uit het Swahili, het is de naam van één van de actieplannen van de Giraffe Conservation Foundation in Afrika.

Zeven giraffen in Planckendael

Twiga komt terecht in een familie van zes andere giraffen: Barbie, Diamant, Rafiki, Saba, Megara en papa Saleye. Momenteel blijft ie nog netjes in de warme stal, waar je ‘m kan gaan bekijken, maar bij goed weer mag hij ook wel buiten.

Giraffen zijn de grootste landdieren ter wereld, wat hen ook nogal kwetsbaar maakt. Hoewel ze erg lange nekken hebben, hebben ze maar evenveel nekwervels als de mensen, zeven dus.

Gesponsorde artikelen