‘Bad week’ in dierenwereld: Aziatische leeuwen dood door hondenziekte en reuzenschildpadden gestolen

‘Bad week’ in dierenwereld: Aziatische leeuwen dood door hondenziekte en reuzenschildpadden gestolen

Dat het over het algemeen slecht gaat met het dierenrijk op onze planeet is al langer geweten. Deze week was het extra erg. Zo zijn maar liefst 23 Aziatische leeuwen in India gestorven door een zeldzaam virus. Verder hebben onbekenden op de Galapagos-eilanden zo’n 123 jonge reuzenschildpadden gestolen.

23 Aziatische leeuwen zijn de afgelopen drie weken in India doodgegaan aan een zeldzaam virus. De diersoort wordt al langer met uitsterven bedreigd. Er zijn nog maar ongeveer 600 exemplaren over. Ze leven allemaal in hetzelfde natuurgebied in de West-Indiase regio Gujarat.

In 2013 werd door het Indiase hooggerechtshof al beslist dat een deel van de 600 leeuwen overgeplaatst moest worden naar een ander gebied om het uitsterven door een besmettelijke ziekte te vermijden.

Steun premier

De lokale overheid van Gujarat heeft tot nu toe niets concreet gedaan met die uitspraak. Ze werden daarin gesteund door premier Narendra Modi (Janata), die geboren is in Gujarat. Hij noemt de leeuwen “de trots van Gujarat” en zei dat de deelstaat “geen enkele leeuw zal afstaan”.

istock

Nu eisen ecologische activisten dat de dieren zo snel mogelijk overgeplaatst worden. De conservator van het natuurpark wil vooral voorkomen dat er nog meer dieren besmet worden met het virus. Het gaat om de aandoening die bij ons bekend staat als de hondenziekte of het distemper-virus. Het virus is zeer besmettelijk en kan ontstekingen veroorzaken aan de neus, luchtwegen, longen, maag en darmen.

Vaccins

33 leeuwen zijn uit voorzorg in quarantaine gezet. Ze worden gecontroleerd op tekenen van besmetting met het virus. Bovendien heeft het natuurpark 300 vaccins besteld uit de VS om gezonde leeuwen in te enten.

In 1994 was er een gelijkaardige epidemie in het Afrikaanse natuurpark Serengeti. Dat zorgde toen voor een daling van ongeveer 30 procent van de populatie van de Afrikaanse leeuwen.

istock

Meer dan honderd reuzenschildpadden gestolen

Op de Galapagos-eilanden nabij Zuid-Amerika zijn ongeveer 123 reuzenschildpadden gestolen door onbekenden. Het gaat om dieren van de soorten ‘Chelonoidis vicina’ en ‘Chelonoidis guntheri’. Ze zijn ontvreemd uit een opvangcentrum op het eiland Isabela. Dat heeft het ministerie van Milieu bekend gemaakt. Er is een onderzoek opgestart naar de diefstal. De daders riskeren tot 10 jaar cel.

De reuzenschildpadden zijn erg typerend voor de Galapagos-eilanden. In het opvangcentrum Arnaldo Tupiza worden de schildpadden opgevangen tot ze voldoende gegroeid zijn om in de vrije natuur losgelaten te worden.

istock

Gesponsorde artikelen