‘Bad week’ voor Twitter: geruchten over Chinese overname en VK ontevreden over medewerking aan onderzoek brexitverkiezingen

‘Bad week’ voor Twitter: geruchten over Chinese overname en VK ontevreden over medewerking aan onderzoek brexitverkiezingen

De top van Twitter heeft vorige week een brief ingediend bij het Britse parlement, waarin de sociale netwerksite het heeft over vermeende Russische Twitterbots die actief zouden geweest zijn tijdens de stemming over de brexit. Twitter geeft aan een onderzoek gevoerd te hebben naar eventuele Twitterbots, maar zegt dat het geen link heeft kunnen vinden met “Russische desinformatie programma’s”. Twitter ligt nu onder vuur als gevolg van die brief.

Het Britse parlement neemt geen genoegen met de brief, die de top van Twitter ingediend heeft over vermeende Russische Twitterbots die actief zouden geweest zijn tijdens de stemming over de brexit. Dat meldt de nieuwswebsite The Verge. Een Twitterbot is een stuk software dat automatisch berichten plaatst op Twitter. De berichten zien eruit alsof ze door een mens geschreven zijn en het doel is meestal het vertekenen of beïnvloeden van de publieke opinie. Het Brits parlement vraagt nu aan Twitter om hun statement te verduidelijken en meer informatie te voorzien over de verdachte accounts.

“Ik ben bang dat het feit dat we geen duidelijke antwoorden kunnen krijgen op deze vragen de zorgen over deze kwesties alleen maar vergroot in plaats van verkleint”, schrijft een Brits parlementslid in een nota.

“Over de 13.493 vermeende bot-accounts die de City University van Londen als verdacht aangewezen heeft, moet Twitter zich nog uitspreken of het om legitieme gebruikers ging of bots.” Verder wil het parlement weten wie deze accounts controleert, wat hun publiek was tijdens en in de aanleiding van de stemming van het referendum en wie de tweets van deze accounts verwijderd heeft.

Hetzelfde liedje in Amerika

In september 2017 was ook de Amerikaanse senaatscommissie, die zich buigt over de vermoedelijke Russische inmengingen tijdens de Amerikaanse presidentsverkiezingen, niet tevreden over het verhoor met de top van Twitter. Er zouden ongeveer 200 verdachte Russische accounts verwijderd zijn, maar de commissie vindt dat het nog onvoldoende informatie heeft over het Twittergebruik vanuit Rusland.

Ook medewerkers van Facebook en Google werden door de senaatscommissie ondervraagd, maar Twitter kreeg het slechtste rapport van de democratische senator Mark Warner. Die beschreef de antwoorden die hij van Twitter kreeg als “erg teleurstellend” en “inadequaat op ieder niveau”.

Later sloegen ze er bij Twitter ook niet in om een deadline te halen die de Senaatscommissie vooropgesteld had. “Twitter antwoordt meestal als laatste”, zei Warner toen in de Amerikaanse krant The Hill. “Het meeste van hun werk lag in het verlengde van dat van Facebook. De andere bedrijven haalden de deadline, die meer dan een maand eerder vastgelegd werd, wel.”

Overname door China dreigt

Ook zou het Chinese techbedrijf Tencent Holdings overwegen om Twitter over te kopen. De speculaties zorgden voor een koerssprong van het aandeel Twitter op de beurs. Een positief rapport van Citron Research, die 2018 bestempelde als het jaar voor Twitter, zorgde ervoor dat het aandeel opnieuw de lucht in ging. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Bovendien is operationeel directeur Anthony Noto vertrokken bij Twitter. Ook daardoor verloor Twitter aanzienlijk aan beurswaarde. Dat meldt CNBC.

Gesponsorde artikelen