Left Right
scrollTop top

Baltasar Kormákur over zijn crimi ‘Trapped 2’: “We moeten allemaal overleven in IJsland”


Baltasar Kormákur over zijn crimi ‘Trapped 2’: “We moeten allemaal overleven in IJsland”

Scandinavische crimi was nooit zo donker als in ‘Trapped’: de IJslandse reeks waarin de geheimen van een heel dorp boven komen drijven na een moord. Nu is er ‘Trapped 2’, en regisseur Baltasar Kormakur praat met ons over de verschillen tussen de twee en IJsland versus Hollywood. 

Baltasar Kormakur heeft nog een lange dag voor zich als we hem ontmoeten in een hotel in Brussel net voor Trapped 2, zijn laatste creatie, wordt gereleased. Trapped is een fenomeen, niet alleen in zijn thuis IJsland, maar over de hele wereld: de serie is letterlijk aan de hele wereld verkocht. Het is ook meteen de duurste IJslandse serie ooit, en met zo’n succes kon een vervolg niet uitblijven. Trapped 2 staat sinds 24 februari op Telenet Play en Play More en vanaf 6 maart is de serie ook integraal te bekijken op Lumière. Het is balanceren voor Kormakur, dat voel je, tussen enthousiast praten over zijn passie en toch het mysterie van Trapped 2 intact houden.

“We moesten natuurlijk iets helemaal anders doen voor het tweede seizoen,” zegt Kormakur aan newsmonkey. “We konden niet hetzelfde truukje nog eens toepassen.” In het eerste seizoen, weten Neflix-kijkers, zitten de bewoners van dorp letterlijk vast door de sneeuw. “In plaats van het claustrofobisch te maken, hebben we besloten om het open te trekken, naar heel IJsland. En om er ook meer andere elementen bij te betrekken: het land en hoe de politiek beslist hoe we met het land moeten werken.”

Filmen in IJsland

“Maar het blijft wel claustrofobisch aanvoelen, want zo is IJsland, weet je. We zitten allemaal vast op dat eiland.” (lacht) “We proberen allemaal maar te overleven. Maar wat ik fijn vind, is dat deze serie meteen politieker wordt, steviger. Maar uiteindelijk blijkt het allemaal om familie te gaan. Ik denk dat dat altijd al in mijn werk heeft gezeten. Familie, politiek enzo, dat zit ook in het eerste seizoen. Maar dit is een andere aanpak.”

Baltasar Kormakur is op het internationale toneel ook geen onbekende: hij maakte Everest en Deep en is geen onbekende in Hollywood. Die twee laatste films zetten ook personages vast in een extreme situatie, wat we ook in Trapped terugvinden. “In Trapped zie je wat lokale politiek, maar ook hoe de lawine een immense invloed heeft op de hoofdpersonages. Ook in het echte leven zie je dat: onze hoofdrolspelers hebben familieproblemen en ik denk ook dat je dat in al mijn films kan terugvinden.”

Hoewel Kormakur intussen grote Hollywoodblockbusters mag regisseren, zie je zijn werk in Trapped op zijn best: het IJslandse platteland zindert op het scherm en dat merk je in hoe de personages met elkaar omgaan. “In IJsland filmen heeft zijn effect. Zelfs als je in Reykjavik filmt, blijf je die kleine dorpsmentaliteit voelen”, zegt hij daarover. “Voor Trapped 2 hebben we ook in de hoofdstad gefilmd, maar ik neig toch altijd meer naar het platteland dan naar dat cosmpolitische. In IJsland kent iedereen iedereen.”

Je zou Kormakur ervan verdenken dat hij té verliefd is op zijn eigen land, zo filmde hij een deel van Everest in IJsland, terwijl dat ook in het comfortabele L.A. zou kunnen. “Ik weet niet of dat zo wijs was”, klinkt het daar nu over. “Ik zou nog altijd in IJsland filmen, maar niet op die manier. Toen was er gewoon geen andere manier om het te doen.”

Lumière

Hollywood v IJsland 0-1

Dat wil niet zeggen dat ze Kormakur niet in Hollywood willen. De regisseur, die een Oscarnominatie voor Beste Buitenlandse Film op zijn konto heeft staan, mocht al op de deur van Denzel Washington kloppen, zegt ‘Jake’ tegen ‘Jake Gyllenhaal’ en gewoon Robin tegen Robin Wright. Maar toch blijft hij aan IJsland gebonden. Trapped heeft daar niets aan veranderd, integendeel, het lijkt alsof de balans hometown-LA steeds makkelijker is geworden.

Trapped had dan ook een enorm budget, naar IJslandse normen. “Ik kreeg dat geld omdat ik op dat moment al bekend was, maar het is nog steeds maar de helft van wat de Scandinaven zouden gekregen hebben. Ik probeer het dan ook wel lokaal te houden. Je maakt die dingen in eerste instantie voor je eigen publiek. Dat zie je aan kleine dingen in Trapped: de beroepen zoals visserij zijn heel lokaal, typisch IJslands. De werven, die zijn IJsland. Maar je houdt in je achterhoofd dat het voor een groter publiek kan dienen, dus je zal geen lokaal dialect horen.”

Trapped werd wereldwijd verkocht en dat heeft een effect gehad op de hele filmproductie in IJsland, zegt Kormakur zelf. “Ik heb er wel voor gezorgd dat de standaarden wat verhoogd zijn met Trapped. Betere filmomstandigheden, mensen kunnen betalen: dat zijn dingen die andere productiecrews nu ook doen.”

Trapped 3 en Idris Elba

Als het van hem afhangt, wordt het ook alleen maar beter voor de IJslandse filmindustrie. “Ik heb er mijn eigen productiehuis. Voor IJslandse producties, maar de volgende film die ik in mijn studio’s ga draaien is Deeper, met Idris Elba. Ik vind Idris geweldig, een charismatische man. Maar daarna maken we er misschien ook wel Trapped 3 in.”

Want ja, Trapped 3 staat al op de verlanglijst van de IJslandse investeerders. Voor Kormakur maakte het niet uit, het creatieve proces bleef hetzelfde. “Elk seizoen van Trapped heeft een afgewerkte verhaallijn, voor Trapped 3 moeten we zelfs nog beginnen schrijven.” Maar Trapped 3 was al aangekondigd voor het eerste clapboard van Trapped 2 geladen was. “Het enige wat we moesten beslissen was hoe relaties zouden evolueren doorheen de twee seizoenen. Verder hebben we de twee apart gehouden.”

De golden boy van IJsland is dus nog wel even bezig, met z’n 50 jaren lijkt Kormakur nog maar aan het begin van zijn carrière te staan. De studio’s in IJsland bewijzen ook perfect dat hij die balans tussen het grote Hollywoodbudget en de IJslandse noir nog niet wil loslaten. “Ik woon ook nog in IJsland, ik ga enkel naar LA om te filmen. Het is daar zo crazy. Die budgetten binnenhalen, maar ook een deel terugbrengen naar mijn land, dat maakt het voor mij ook extra bijzonder.”

Nu te bekijken op Telenet Play en Play More!

Ook te zien op www.lumiereseries.com. Daar kan je de hele reeks online streamen, zonder abonnement, en hij is natuurlijk ook op dvd te koop.

Lumière

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  45.576.990
 • Aantal
  doden
  1.188.787
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  412.314
 • Aantal
  doden
  11.452