Bambi wordt gered: diervriendelijke oplossing gevonden voor de 15 damherten in Limburgse gemeente

Bambi wordt gered: diervriendelijke oplossing gevonden voor de 15 damherten in Limburgse gemeente

Er is een oplossing gevonden voor de 15 damherten die ontsnapt zijn uit een park in de Limburgse gemeente Houthalen-Helchteren. De dieren zullen niet worden doodgeschoten. Er is een actieplan uitgewerkt om op een diervriendelijke manier het probleem op te lossen.

We berichtten eerder deze week dat er 15 damherten waren ontsnapt uit het park Molenheide in Houthalen-Helchteren. Omdat de dieren zorgen voor verkeershinder en landbouwgewassen vernietigen, vaardigde het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) een jachtvergunning uit aan de Wildbeheereenheid Mangelbeek. Maar daar was niet iedereen mee akkoord: het Natuurhulpcentrum in Opglabbeek, enkele leden van het gemeentebestuur en burgers waren tegen het afschieten van de dieren. Nu is er een diervriendelijke oplossing gevonden voor het probleem.

Niet jagen

Ondanks de jachtvergunning, zullen er geen herten worden gedood. Dat werd beslist tijdens het overleg gisterennamiddag tussen het gemeentebestuur, het Natuurhulpcentrum, het ANB en het Wild- en Wandelpark Molenheide vzw. In plaats daarvan werd er een actieplan uitgewerkt. Dat weet HLN.

Tot nu toe werd er geen enkel dier afgeschoten. Dat meldt de Wildbeheereenheid Mangelbeek. Bovendien werd er nog geen schadeclaim voor het vernietigen van gewassen ingediend.

Actieplan

Het actieplan bevat enkele fasen. In de eerste fase zal worden geprobeerd om de damherten terug in het natuurpark Molenheide te krijgen.

Moest dit niet lukken, dan start de tweede fase. Vanaf juni zullen de dieren dan preventief worden verzameld op een raster van 30 op 30 meter. Hiervoor zullen het park Molenheide, het Natuurhulpcentrum en het ANB samenwerken.

In augustus zijn er natuurwerken gepland op het terrein Molenheide. Indien de dieren dan nog niet gevangen zijn, dan zullen ze worden geherlokaliseerd naar goedgekeurde bestemmingen.

Gesponsorde artikelen